AMSTERDAM - Beleggers op de Europese beurzen reageerden woensdag enthousiast op een naderende herkapitalisatie van banken.

In de loop van de dag werd duidelijk dat politieke leiders daartoe bereid zijn. De beurzen schoten na 3 handelsdagen met verliezen omhoog onder aanvoering van de financiële sector.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot met een winst van 3 procent op 278,09 punten. De MidKap-index van middelgrote bedrijven steeg 2,3 procent tot 453,30 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tussen 3,2 en 4,9 procent.

Herkapitaliseren

Vanaf de aanvang stonden de beurzen in de plus dankzij uitspraken van eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken). Hij zei dat de ministers van Financiën van de eurozone onderzoeken hoe ze de Europese banken op een gecoördineerde manier kunnen herkapitaliseren.

Tegen het einde van de middag zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat de steun aan banken die in nood verkeren gerechtvaardigd is. Duitsland is, mocht dat nodig blijken, bereid de portemonnee te trekken.

ING

In Amsterdam voerde ING de AEX aan met een winst van 8,6 procent. Aegon ging 6,8 procent vooruit. TomTom en staalconcern ArcelorMittal waren ook bovenin de index te vinden met winsten tot 7,4 procent.

In Brussel steeg Dexia 1,3 procent. Het Belgische deel van de noodlijdende bank Dexia wordt volgens de Belgische minister van Financiën Didier Reynders mogelijk genationaliseerd.

Dexia

Christian Noyer, president van de Franse centrale bank en ECB-bestuurder, zei dat de centrale banken van Frankrijk en België ervoor zullen zorgen dat Dexia voldoende liquiditeit heeft. Ook verkeren de Franse banken volgens Noyer over het algemeen in goede financiële gezondheid.

De opmerkingen van de centrale bankier zorgde voor stevige winsten onder de Franse bankaandelen. BNP Paribas klom 8,5 procent, Société Générale steeg 8,7 procent en Crédit Agricole won bijna 10 procent.

Shell

Shell was ook een opvallende stijger ondanks een adviesverlaging van S&P Securities. Het aandeel trok zich op aan een rapport van Goldman Sachs en een flinke stijging van de olieprijs. De Amerikaanse bank denkt dat Shell als een van de weinigen in de olie- en gassector in het derde kwartaal meer heeft geproduceerd dan een jaar eerder.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 3,5 procent tot 78,28 dollar per vat en Brentolie klom 1,8 procent tot 101,60 dollar per vat. De euro was 1,3306 dollar waard tegen 1,3285 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag.