BRUSSEL - België stelt zich garant voor het voortbestaan van de bank Dexia. Dat heeft het Belgische kabinet dinsdagavond beslist.

Er komt een zogeheten 'bad bank' waarin de slechte leningen worden ondergebracht die Dexia in de problemen brengen.

Het is de tweede keer in 3 jaar dat de Belgische staat zich garant stelt voor het voortbestaan van Dexia. ''We geven een nieuwe staatsgarantie en nemen alle nodige initiatieven om Dexia België te consolideren", aldus premier Yves Leterme.

Leterme herhaalde dat de staat er voor zal zorgen dat de klanten van de bank ''geen eurocent zullen verliezen''. Hij zei erbij dat Dexia in zijn ogen nog nog toekomst heeft.

Omvang

Over de omvang van de nieuwe garantie wilde de premier geen mededelingen doen. Dexia bezat eind juni voor 3,8 miljard euro aan Griekse staatsobligaties en loopt risico op leningen van nog eens 4,8 miljard euro.

Om de toekomst van de bank veilig te stellen is het nodig dat zowel België als Frankrijk een garantie geven. Hoe die wordt verdeeld tussen beide landen moet de komende dagen duidelijk worden.

Of er een opsplitsing komt tussen een Belgisch en een Frans Dexia is niet duidelijk. Minister van Financiën Didier Reynders zei wel dat er ''activiteiten worden overgeheveld naar andere landen".

Weghalen

Volgens de Vlaamse zakenkrant De Tijd zouden klanten van Dexia Bank België dinsdag 300 miljoen euro hebben weggehaald bij hun bank.

Dexia had dinsdag officieel toegegeven dat ''een aantal klanten geld weghaalt, maar niet enorm veel." Volgens De Tijd is 300 miljoen euro slechts een fractie van de totale spaargelden van Dexia in België.