NEW YORK - Na vrijwel de hele dag in de min te hebben gestaan, schoten de graadmeters op Wall Street in het laatste uur van de handel omhoog en sloten ver op positief terrein.

In de pijlsnelle rally kochten beleggers onder meer technologiefondsen op en andere aandelen die eerder op de dag juist flink geraakt waren door de negatieve stemming.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 153,41 punten hoger op 10808,71 punten. Een winst van 1,4 procent. De S&P 500-index noteerde 2,3 procent hoger op 1123,95 punten en technologiebeurs Nasdaq ging 3 procent vooruit tot 2404,82 punten.

Het positieve slot kwam relatief onverwacht. Eerder stonden de graadmeters flink in de min, ondanks een aanvankelijk positieve reactie op de uitspraken van Fed-voorzitter Ben Bernanke.

De centralebankpresident liet weten dat de Federal Reserve klaar staat om meer actie te ondernemen om de economie te ondersteunen. Hij riep daarnaast ook politici op de groei te stimuleren.

Trage groei

Bernanke waarschuwde echter voor de aanhoudend trage groei van de werkgelegenheid in de VS en de gevolgen van de Europese schuldencrisis voor de Amerikaanse economie.

Uit de woorden van Bernanke kwam een relatief fragiel beeld van de economische situatie naar voren, hoewel hij vermeed om de situatie te kwalificeren. Beleggers werden bij het begin van de handel op dinsdag ook overmand door zorgen over de Europese schuldencrisis.

Apple

Het aandeel Apple stond bij het begin van de handelsdag nog flink in de belangstelling. Beleggers hadden hoge verwachtingen van de presentatie van de nieuwste versie van de iPhone. Zij raakten daarin echter teleurgesteld.

In plaats van de verwachte iPhone 5, presenteerde de nieuwe topman van het concern, Tim Cook, een vernieuwde versie van de huidige iPhone 4, de iPhone 4S. Het aandeel Apple kelderde, maar sloot uiteindelijk met een bescheiden verlies van 0,6 procent.

De euro noteerde op 1,3345 dollar, tegen een stand van 1,3285 bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie steeg met 0,1 procent tot 77,67 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 101,54 dollar per vat.