FRANKFURT - Deutsche Bank acht het niet langer mogelijk om dit jaar af te sluiten met een winst voor belastingen van 10 miljard euro. Daarvoor is het negatieve effect van de Europese schuldencrisis op de mondiale markten te groot.

Dat maakte de grootste bank van Duitsland dinsdag bekend.

De winstwaarschuwing volgt op een ''teleurstellend'' derde kwartaal. ''Vooral investment banking deed het slecht'', aldus bestuursvoorzitter Josef Ackermann. Hij gaf geen nieuw winstdoel af.

''De zich verdiepende Europese schuldencrisis heeft ertoe geleid dat beleggers nog steeds nerveus zijn. Daardoor zijn de volumes en omzetten significant gedaald'', aldus de topman.

Deutsche Bank

Deutsche Bank neemt een last van circa 250 miljoen euro op de Griekse schuldpapieren die het concern bezit en schrapt ongeveer 500 banen, vooral in het buitenland.

Ackermann verwacht niet dat Deutsche Bank in de problemen komt door de aanhoudende crisis. De bank heeft zijn liquiditeitsreserve, geld waar het op korte termijn over kan beschikken, verhoogd van 150 miljard euro naar 180 miljard euro.

Het aandeel van de bank zakte na de winstwaarschuwing verder weg. Rond half twee stond Deutsche Bank ruim 6 procent lager, terwijl de toonaangevende DAX-index 3,5 procent daalde.