AMSTERDAM – Microsoft CEO Steve Ballmer zal over 2011 niet de maximale bonus krijgen vanwege het gebrek aan succes van Windows Phone.

Ballmer ontving 1,38 miljoen dollar aan salaris inclusief een bonus van 100 procent in vergelijking met zijn basissalaris. Deze bonus had echter 200 procent kunnen bedragen en de raad van bestuur stelt dan ook dat Ballmer ‘onderbetaald’ is dit jaar.

Hoewel het bestuur Ballmer prijst om de ontwikkeling van Windows en de samenwerkingen met Facebook en Nokia, is er ook angst dat Windows Phone definitief niet zal aanslaan. Ballmer gaf eerder al toe dat de verkoopcijfers tegenvallen.

Onder vuur

Inmiddels is een nieuwe versie van Windows Phone uitgerold en zal Nokia eind oktober de eerste toestellen presenteren na de aangekondigde samenwerking tussen de twee techgiganten. Toch ligt Ballmer onder vuur en twijfelen sommige investeerders aan zijn capaciteiten om Microsoft succesvol te maken op de mobiele markt.

Onder het bewind van Ballmer zal Windows zelf wel helemaal vernieuwd worden. Windows 8 richt zich meer op tabletcomputers.