AMSTERDAM - De Europese beurzen gingen dinsdag voor de derde dag op rij onderuit. Nieuwe politieke besluiten om de schuldencrisis te verzachten bleven uit en beleggers vreesden voor een recessie in Europa.

De bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën in Luxemburg eindigde zonder de aankondiging van maatregelen waaraan de handel zich had kunnen optrekken.

De Amsterdamse AEX-index in Amsterdam sloot 5,58 punten lager op 270,06 punten, een verlies van 2 procent. De MidKap-index daalde 3,6 procent tot 443,08 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen leverden de beurzen tussen de 2,6 en 3 procent in.

Recessie

Volgens economen van Goldman Sachs en vermogensbeheerder Pimco moet Europa rekening houden met een recessie in de laatste maanden van dit jaar en het eerste kwartaal van 2012.

Beide instellingen waarschuwen voor de economische gevolgen van de schuldencrisis. Ze verwachten niet dat Europese politici al dit jaar een oplossing voor de crisis weten te vinden.

Beleggers bleven ook ongerust over de schuldsituatie in Griekenland nadat het besluit over de verstrekking van de volgende termijn van 8 miljard euro aan het noodlijdende land door de Europese ministers vooruit werd geschoven tot midden oktober.

Dexia

In Brussel dook Dexia ruim 22 procent omlaag door aanhoudende zorgen over de financiële gezondheid van de Frans-Belgische bankverzekeraar. Frankrijk en België lieten weten alles te zullen doen om de spaarders en schuldeisers van de door de schuldencrisis bedreigde bank te beschermen.

Een Franse topambtenaar ontkende dat er wordt gewerkt wordt aan een splitsing van Dexia. Wel zullen er onderdelen van het concern worden verkocht.

Deutsche Bank

In Frankfurt waarschuwde Deutsche Bank dat de winstverwachting voor dit jaar niet gehaald zal worden vanwege het negatieve effect van de Europese schuldencrisis op de mondiale markten. Bestuursvoorzitter Josef Ackermann verwacht niet dat de bank in de problemen komt door de crisis. Het aandeel van de grootste Duitse bank verloor 4,3 procent.

In Amsterdam deed ING het nog redelijk met een verlies van 2,8 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de grootste daler in de AEX met een min van 9,1 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam volgde met een verlies van 7 procent. Supermarktconcern Ahold was de enige stijger onder de hoofdfondsen met een winst van 1,2 procent.

De euro was 1,3285 dollar waard tegen 1,3260 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 76,97 dollar per vat en Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 100,98 dollar per vat.