PARIJS - Frankrijk en België zullen alle mogelijke maatregelen nemen om de spaarders en schuldeisers van de door de schuldencrisis bedreigde bank Dexia te beschermen.

Dat stelden de Belgische minister van Financiën Didier Reynders en zijn Franse collega François Baroin dinsdag in een gezamenlijke verklaring.

Beide ministers beloofden in samenwerking met centrale banken garanties af te geven op alle financiering die door Dexia wordt opgehaald. De Frans-Belgische bankverzekeraar is in zwaar weer gekomen door zijn bezittingen aan Grieks staatspapier.

Dexia bezat eind juni voor 3,8 miljard euro aan Griekse staatsobligaties en loopt een risico op leningen van nog eens 4,8 miljard euro.

Dexia

Door de onrust is de beurskoers van Dexia fors gedaald en is de marktwaarde van het bedrijf geslonken tot minder dan 2,5 miljard euro. Het aandeel Dexia stond dinsdagochtend ruim 22 procent in de min.

Eerder op de dag berichtte de Belgische krant De Standaard dat Dexia mogelijk wordt gesplitst, om de gezonde delen van de bank te scheiden van de zwakke onderdelen.

Onderdelen

De goede onderdelen zouden nog dit jaar verkocht kunnen worden. Daarbij gaat het om onder meer de Turkse dochter Denizbank, Dexia Asset Management en een samenwerkingsverband in Canada. Tot de slechte activiteiten behoren onder meer Dexia Credit Local, het Italiaanse Crediop en het Spaanse Sabadell.

Frankrijk en België kwamen de bank ook al te hulp tijdens de financiële crisis in september 2008. Sindsdien zijn beide overheden aandeelhouder van het concern.