NEW YORK - In New York zijn de belangrijkste graadmeters maandag diep in het rood gesloten.

Zorgen over de problemen in Griekenland domineerden ook op Wall Street de eerste handelsdag van oktober.

De Dow-Jonesindex verloor 2,4 procent tot 10.655,30 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 2,9 procent tot 1099,23 punten. De technologiebeurs Nasdaq zakte 3,3 procent tot 2335,83 punten.

De vrees voor een bankroet van Griekenland hield de Amerikaanse belegger, evenals zijn Europese collega eerder op de dag, stevig in de greep. Griekenland gaf afgelopen weekend aan de begrotingsdoelen niet te gaan halen.

Doelstellingen

Marktpartijen vrezen dat het land door het missen van de doelstellingen het volgende deel van de noodsteun niet zal krijgen. De gesprekken tussen Griekenland en de inspecteurs van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank - de zogenoemde trojka - duren nog voort.

Daarnaast vergaderen de 17 ministers van Financiën van de eurozone tot en met dinsdag over de verruiming van het noodfonds EFSF en de vorderingen van Griekenland.

Aandelen van financiële instellingen waren in Amerika de gebeten hond. Zo verloor Morgan Stanley 5,6 procent en speelde Bank of America 8,6 procent kwijt.

Sterke macro-economische data werd aan de kant geschoven. Zo bleek uit data van het Amerikaanse ministerie van Handel dat de Amerikaanse bouwuitgaven in augustus met 1,4 procent zijn gestegen. Dat was veel beter dan economen hadden voorzien. Verder bleek de groei van de activiteit in de Amerikaanse industrie de afgelopen maand onverwacht te zijn toegenomen.

Luchtvaartbedrijven

Naast de banken werden ook luchtvaartbedrijven flink teruggezet. Grootste verliezer in de sector was AMR, het moederbedrijf van American Airlines. Speculatie over een faillissement zette het aandeel AMR maar liefst 33,5 procent in het rood.

Sectorgenoten als United Continental (min 11,6 procent) en Delta Air Lines (min 10,5 procent), gingen eveneens stevig onderuit.

De euro stond op 1,3215 dollar tegen 1,3260 dollar aan het einde van de Europese beurshandel.