AMSTERDAM - De belangrijkste Europese beurzen zijn maandag flink in het rood gesloten. Zorgen over een mogelijk Grieks bankroet zorgden voor een negatieve stemming onder beleggers.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 1,6 procent op 275,64 punten. De MidKap eindigde op de eerste handelsdag van oktober 1,4 procent lager op 459,45 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 2,3 procent omlaag.

De zorgen over Griekenland staken weer de kop op, nadat het land had aangegeven de begrotingsdoelen niet te zullen halen. Marktpartijen vrezen dat het land door het missen van de doelstellingen het volgende deel van de noodsteun niet zal krijgen.

Griekenland

De gesprekken tussen Griekenland en de inspecteurs van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank - de zogenoemde trojka - duren nog voort. Daarnaast vergaderen de 17 ministers van Financiën van de eurozone tot en met dinsdag over de verruiming van het noodfonds EFSF en de vorderingen van Griekenland.

Economische indicatoren voor Europa en de Verenigde Staten gaven een gemengd beeld. In Europa nam de industriële activiteit afgelopen maand af tot het laagste niveau in ruim 2 jaar tijd. De Amerikaanse industrie vertoonde in september juist een onverwacht sterke groei.

Banken

De Europese banken stonden als gevolg van de vrees voor een Griekse wanbetaling opnieuw onder druk. Commerzbank zakte in Frankfurt 7,3 procent en in Parijs verloor BNP Paribas 4,6 procent.

In Brussel daalde Dexia ruim 10 procent. Kredietbeoordelaar Moody's kondigde aan de kredietrating van de Belgische bank te onderzoeken vanwege zorgen over een verslechterende liquiditeitspositie.

ING

In Amsterdam verloor bank en verzekeraar ING 5,2 procent. Pakketbezorger TNT Express was de grootste daler in de AEX met een min van 7,3 procent.

In de Midkap, die net als de AEX weinig stijgers kende, was bank en verzekeraar SNS Reaal een van de de grootste dalers met een verlies van 5,1 procent.

De euro was 1,3260 dollar waard, tegen 1,3440 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. Eerder op de dag zakte de Europese munt tot het laagste niveau in 8 maanden (1,3236 dollar) door de zorgen over een Grieks bankroet.