AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn vrijdag op de laatste handelsdag van het derde kwartaal met stevige verliezen gesloten. De beursgraadmeters leden over de afgelopen 3 maanden de grootste kwartaalverliezen in bijna 3 jaar.

Europese aandelen leden over de afgelopen 3 maanden de grootste kwartaalverliezen in bijna 3 jaar. Vooral de financiële fondsen moesten het flink ontgelden.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 3,80 punten (1,3 procent) op 280,18 punten. De AEX leverde daarmee in het afgelopen kwartaal bijna 18 procent in.

De MidKap eindigde 7,68 punten (1,6 procent) lager op 465,94 punten. De beurzen in Parijs en Londen gingen tot 1,5 procent omlaag en de beurs in Frankfurt daalde 2,4 procent.

Stoxx

De toonaangevende Europese graadmeter Stoxx Europe 600 zakte vrijdag 1,5 procent. Sinds het einde van juni is de breed samengestelde index circa 17 procent in waarde gedaald.

Dat is het grootste kwartaalverlies sinds het einde van 2008, na de val van Lehman Brothers. In de maand september leverde de Stoxx600 ruim 5 procent in. Het was de vijfde maand met verlies op rij.

De beurs in Parijs verloor in het afgelopen kwartaal liefst 25 procent, het zwaarste kwartaalverlies sinds het derde kwartaal van 2002.

De Duitse DAX ging 25,4 procent omlaag, eveneens het grootste verlies sinds 2002. De Britse beurs zakte bijna 14 procent. In totaal werd 890 miljard euro aan beurswaarde weggevaagd.

Banken

Vooral de bankensector kreeg in de afgelopen maanden stevige klappen door de aanhoudende zorgen over de Europese schuldencrisis. De breed samengestelde graadmeter voor de Europese bankensector kelderde bijna 28 procent.

Vrijdag kregen de financiële fondsen ook weer flinke verliezen aan hun broek. In Amsterdam verloor ING ruim 7 procent en Aegon daalde 2,8 procent. In Parijs daalde BNP Paribas 3,5 procent en Axa leverde 3,7 procent in.

Société Générale ging 5,1 procent omlaag. In de afgelopen 3 maanden zakte het aandeel ruim 50 procent in waarde, het grootste kwartaalverlies ooit.

In Frankfurt zakte Commerzbank 5,4 procent en Deutsche Bank moest 6,8 procent inleveren. Het Britse Royal Bank of Scotland leed een verlies van 4,1 procent en Barclays daalde 4,6 procent.

Philips

Andere fondsen hadden het ook zwaar door zorgen over de afzwakkende economie. In Amsterdam daalde roestvrijstaalbedrijf Aperam 7,3 procent en Philips ging ruim 4 procent omlaag. Pakketbezorger TNT Express verloor 5,4 procent.

Op de Duitse beurs hadden de autofondsen een moeilijke dag. Zo verloor BMW 5,3 procent, Daimler ging 3,4 procent omlaag en Volkswagen noteerde bijna 6 procent in de min.

Het Franse Renault zakte in Parijs 3,6 procent en PSA Peugeot Citroën verloor 3 procent.

De euro daalde tot 1,3440 dollar tegen 1,3635 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.