NEW YORK - Zorgen over de zwakke wereldeconomie en de Europese schuldencrisis kregen donderdag in de tweede helft van de handelssessie op Wall Street toch weer de overhand.

De graadmeters openden goedgemutst dankzij beter dan verwachte macrocijfers en de instemming van de Duitse Bondsdag met de verruiming van het Europese noodfonds EFSF.

Dankzij een opleving in het laatste half uur boekten twee van de drie indices winst. De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen 1,3 procent hoger op 11.153,98 punten, de breder georiënteerde S&P 500 steeg 0,8 procent tot 1160,40 punten.

De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq viel uit de toon met een verlies van 0,4 procent tot 2480,76 punten. De graadmeters stevenen af op het slechtste kwartaal in 3 jaar.

Grote zorgen

''Het gevoel dat overheerst is dat we nog niet al het slechte nieuws hebben gehad. Er zijn nog steeds grote zorgen over de consument, de huizenmarkt, de arbeidsmarkt en over Europa'', aldus een handelaar in New York.

Voor de handelsaanvang op Wall Street werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal definitief met 1,3 procent is gegroeid. Eerder werd een voorlopige groei van 1 procent gemeld.

Tegelijkertijd kwam naar buiten dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week het laagste niveau bereikte in 5 maanden.

Grillig koersverloop

De Amerikaanse financiële sector liet een grillig koersverloop zien, waarbij winsten tot 3 procent in de tweede helft van de dag grotendeels werden ingeleverd. In de opleving tegen het slot liepen de winsten weer op.

JPMorgan Chase steeg 3 procent, Bank of America noteerde ook 3 procent hoger en Citigroup won 3,7 procent. Creditcardmaatschappij American Express (plus 0,5 procent) maakte een eerder koersverlies goed.

AMD

De Nasdaq werd gedrukt door grote technologieconcerns, met name door AMD (min 13,7 procent). De chipproducent waarschuwde dat de omzet in het derde kwartaal lager zal uitvallen dan verwacht. Het bedrijf rekent nu op een omzetgroei van 4 à 6 procent ten opzichte van het tweede kwartaal, waar eerder werd gerekend op 8 tot 12 procent.

Amazon, woensdag nog de sterkste stijger in de Nasdaq na de onthulling van een concurrent voor de iPad van Apple, leverde donderdag 3,2 procent in.

De euro noteerde 1,3590 dollar in vergelijking met 1,3636 bij het slot van de Europese beurzen.