AMSTERDAM - De Amsterdamse aandelenbeurs slaagde er donderdag het beste in om de positieve stemming vast te houden, die ontstond na de publicatie van beter dan verwachte cijfers uit de Verenigde Staten.

Andere beurzen zakten tegen het einde van de dag flink weg, de FTSE in Londen dook zelfs in de min.

In de VS bleek dat de economie in het tweede kwartaal met een definitieve 1,3 procent is gegroeid. Eerder was een groei van 1 procent gemeld. Daarnaast daalde het aantal wekelijkse uitkeringsaanvragen tot het laagste niveau in 5 maanden.

De AEX-index sloot 2 procent hoger op 283,98 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 1,3 procent tot 473,62 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs, die halverwege de middag nog 1,9 procent hoger stonden, eindigden beide 1,1 procent in de plus. De FTSE in Londen verloor, vooral door koersdalingen in de mijnbouwsector, 0,4 procent.

EFSF

Rond het middaguur trokken de beurzen zich al op aan de goedkeuring van de Duitse Bondsdag voor de uitbreiding van het Europese Financiële Stabiliteitsfonds (EFSF). Vooral de koersen van bankaandelen schoten daarop omhoog. In Amsterdam won ING 7,4 procent, Aegon schreef 2,8 procent bij. Buitenlandse branchegenoten als Barclays, Commerzbank en Société Générale gingen tussen 1,7 en 5,8 procent vooruit.

Mijnbouwers als BHP Billiton, Rio Tinten en Xstrata verloren in Londen tussen 2 en 4 procent als gevolg voor lagere grondstofprijzen. De grootste dissonant was het modehuis Burberry dat zonder aanwijsbare reden 8,3 procent aan beurswaarde verloor.

Adidas

In Frankfurt viel het verlies van Adidas (min 4,1 procent) op. De Amerikaanse dochter Reebok heeft voor 25 miljoen dollar een schikking getroffen met de Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission. Reebok zou in advertenties ten onrechte claimen dat bepaalde schoenen de dragers daarvan aan een beter figuur helpen.

Chemieconcern DSM steeg 2,4 procent na de bevestiging van de eerder afgegeven verwachting voor 2011. Het bedrijf stelde ook op koers te liggen met de financiële doelstellingen voor 2013 en 2015.

Saab

Swedish Automobile sloot met een winst van 5,8 procent. Het moederbedrijf van Saab en Spyker verkoopt Spyker Cars aan de Amerikaanse investeerder North Street Capital. Met de transactie is circa 32 miljoen euro gemoeid.

De euro noteerde 1,3636 dollar in vergelijking met 1,3630 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.