AMSTERDAM - Verzekeraar Aegon gaat zijn Nederlandse divisie reorganiseren en schrapt daarbij 300 banen, zo maakt het concern donderdag bekend.

De ingrepen zijn nodig om de verzekeraar wendbaarder te maken en zijn een antwoord op de "veranderingen en kansen" op de Nederlandse verzekeringsmarkt, aldus het bedrijf in een toelichting.

"De wereld om ons heen verandert in sneltempo", zegt Marco Keim, directeur van de Nederlandse tak van Aegon. Om daar aan tegemoet te komen moet de verzekeraar volgens hem vereenvoudigen en efficiënter worden.

"Helaas betekent dit dat we ons personeelsbestand moeten inkrimpen", aldus Keim. Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet te voorkomen, stelt het bedrijf.

De reorganisatie kost 60 miljoen euro en moet voor het einde van dit jaar zijn ingevoerd. Op jaarbasis moeten de bezuinigingen 100 miljoen euro opleveren.

De reorganisatieplannen zijn voorgelegd aan de centrale ondernemingsraad, die naar verwachting voor het einde van het jaar advies zal uitbrengen.

Snelkookpan

CNV Dienstenbond stelt dat Aegon de reorganisatie in een ''snelkookpan stopt'' en dat het bedrijf een groot risico neemt door veel tijdsdruk te zetten op het reorganisatieproces.

Volgens de bond krijgt het personeel maar weinig tijd om goede keuzes te maken over hun toekomst. Ook dreigt gevaar van onzorgvuldig handelen en extra demotivatie bij de achterblijvers, aldus CNV Dienstenbond.

De vakbond stelt verder dat eerder al wel een goed sociaal plan met Aegon is afgesproken, waardoor er een goede basis ligt voor een zorgvuldig afscheid van de werknemers.

De Unie

Vakbond De Unie zei dat het banenverlies minder groot uitvalt dan werd gevreesd. De bond is echter bang dat werknemers zullen worden vervangen door mensen die over andere kwalificaties beschikken en beter binnen de nieuwe organisatie passen.

De Unie wil daarom met Aegon om de tafel gaan zitten om te praten over de inspanningen van het bedrijf om personeel om te scholen en werknemers meer geschikt te maken voor de nieuwe organisatie.