AMSTERDAM - Het Nederlandse sportwagenmerk Spyker is voor 32 miljoen euro verkocht aan de Amerikaanse investeringsgroep North Street Capital. Dat maakte Swedish Automobile, het moederbedrijf van Spyker donderdag bekend.

Swedish Automobile gebruikt het kapitaal om zijn schulden af te betalen. Voor het Zweedse autobedrijf is dit een van de manieren om een faillissement te voorkomen en de productie van Saabs weer op te kunnen starten.

Volgens Swedish Automobile heeft North Street "een langetermijnvisie" op het merk Spyker als sportwagenmerk in het allerhoogste segment. De oprichter van Spyker, Victor Muller, blijft aan als topman.

Eisen

Swedish Automobile benadrukt dat er nog wel onderhandeld moet worden over bepaalde eisen. Volgens de laatste cijfers maakte Spyker in 2009 nog 36 auto's. Naar verluidt liep er vorig jaar geen enkele auto meer van de band.

Spyker nam in 2010 het veel grotere Saab over van General Motors. Door zware financiële problemen moest Saab vorige week echter bij de rechter bescherming vragen tegen de eisen van zijn vele schuldeisers.

Vakbonden wilden het bedrijf failliet laten verklaren omdat medewerkers geen loon meer ontvingen. Swedish Automobile wacht nog op een totale investering van 245 miljoen euro van de Chinese autoconcerns Zhejiang Youngman Lotus en Pangda.

Productie

North Street Capital wil de productie bij Spyker Cars verhogen. Een andere prioriteit is het vergroten van de naamsbekendheid. Dat zei directeur Alex Mascioli van het Amerikaanse private equity- en hedgefonds donderdag. Spyker is het eerste autobedrijf dat de investeerder koopt.

Mascioli wil de transactie binnen een maand afronden. ''We hebben geruime tijd over de transactie gesproken, het gebeurde niet van de ene op de andere dag.'' North Street betaalt circa 32 miljoen euro voor Spyker Cars. Mascioli wilde niet zeggen hoeveel hij in de toekomst in het bedrijf zal investeren.

Victor Muller behoudt de dagelijkse leiding bij het sportwagenmerk. ''Mijn rol is het beschikbaar maken van de middelen die Spyker nodig heeft om zijn activiteiten uit te breiden. Het is een project van North Street Capital, ik koop het bedrijf niet als speeltje'', aldus Mascioli.