NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn woensdag na drie dagen van koerswinsten lager gesloten.

Beleggers waren bezorgd over de zwakke wereldeconomie en de aanhoudende schuldencrisis in Europa. Vooral grondstofgerelateerde fondsen leden verlies.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 1,6 procent lager op 11.010,90 punten. De S&P 500-index ging 2,1 procent omlaag tot 1151,06 punten. De technologiebeurs Nasdaq noteerde 2,2 procent in de min op 2491,58 punten.

Beleggers waren voorzichtig en bleven de ontwikkelingen rond de schuldencrisis in Europa scherp in de gaten houden. Vooral de situatie van Griekenland baarde zorgen.

Trojka

Een delegatie van de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds gaat donderdag weer naar Griekenland. De zogenoemde trojka moet beoordelen of de Grieken voldoende en doeltreffende maatregelen nemen om hun enorme schuldenberg terug te brengen.

Op basis van die bevindingen kunnen de landen van de eurozone het licht op groen zetten voor een volgende 8 miljard euro noodsteun aan Athene. De Griekse premier George Papandreou benadrukte dinsdag nog dat zijn land aan alle eisen zal voldoen die de 'trojka' heeft gesteld.

Metaalprijzen

Grondstofgerelateerde fondsen trokken Wall Street verder omlaag vanwege dalende energie- en metaalprijzen. Het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa verloor 4,9 procent en was daarmee een van de grootste dalers in de Dow.

Op de Nasdaq was Amazon de grootste stijger. De webwinkel lanceerde woensdag zijn eigen tablet die de strijd moet aangaan met de iPad van Apple. Het aandeel Amazon ging 2,4 procent omhoog.

Olie

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde met 4,3 procent tot 80,78 dollar. De prijs van een vat Brentolie ging met 3,4 procent omlaag tot 103,42 dollar.

De euro was 1,3562 dollar waard, tegen 1,3630 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen.