AMSTERDAM - Beleggers in Europa namen woensdag hun winsten na de flinke koersstijgingen van de afgelopen handelsdagen. De onzekerheid over de Europese schuldencrisis vormde een goede aanleiding om de koerswinsten te verzilveren.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 3,73 punten (1,3 procent) op 278,31 punten. De MidKap daalde 1,39 punten (0,3 procent) tot 467,59 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen eindigden met minnen van 0,9 tot 1,4 procent.

De ontwikkelingen rond de schuldencrisis werden nauwlettend gevolgd op de financiële markten. Het Finse parlement stemde woensdag in met de verruiming van het Europese noodfonds EFSF.

Noodfonds

Donderdag is een cruciale dag, want dan stemt het Duitse parlement over het noodfonds. De Duitse regeringspartijen hebben al aangekondigd voor verruiming van het fonds te zullen stemmen.

Het Europees Parlement stemde woensdag in met het akkoord over strengere sancties voor eurolanden die de begrotingsregels overtreden. Volgens de nieuwe regels krijgt de Europese Commissie meer macht om eurolanden aan te pakken als ze de fout ingaan. Daarnaast is de commissie het eens geworden over de invoering van een bankentaks in de 27 EU-landen.

TNT Express

Slechts een handjevol fondsen in de AEX hield de voeten droog. Pakketbezorger TNT Express noteerde een plus van 0,9 procent en supermarktketen Ahold steeg 1 procent. Telecomconcern KPN won 0,9 procent. Chemiebedrijf DSM steeg 0,4 procent.

Navigatiebedrijf TomTom was de grootste verliezer met een min van 4,9 procent. Dinsdag steeg het aandeel nog ruim 9 procent. Bank en verzekeraar ING zakte 2,2 procent en Aegon daalde 0,2 procent. De staalfondsen ArcelorMittal en Aperam zakten tot 3,8 procent in waarde.

Man Group

In Londen kelderde investeringsbedrijf Man Group bijna 25 procent. Man Group maakte bekend dat in de afgelopen 3 maanden 2,6 miljard dollar is weggehaald door klanten vanwege de onzekerheid op de financiële markten.

De euro stond op 1,3630 dollar, tegen 1,3605 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 83,48 dollar per vat en Brentolie zakte 0,6 procent tot 106,48 dollar per vat.