NEW YORK - De Amerikaane beurzen volgden dinsdag de Europese handel en toonden zich optimistisch over een mogelijke oplossing voor de Europese schuldencrisis.

De koersen gingen voor de derde dag op rij omhoog maar in het laatste handelsuur lieten de beleggers een deel van de winst weer varen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 146,83 punten hoger op 11.190,69 punten, een winst van 1,3 procent. De S&P 500-index eindigde 1,1 procent hoger op 1175,38 punten en technologiebeurs Nasdaq ging 1,2 procent omhoog tot 2546,83 punten.

''Er is niets concreet veranderd, maar de gesprekken die rondzoemen over een oplossing wijzen de goede kant op'', aldus een Amerikaanse analist. Beleggers hopen vooral dat politieke leiders van de eurozone nu ferme actie ondernemen en beslissingen nemen over onder meer het gebruik van het noodfonds EFSF en steun aan de bankensector.

''De markt had al de mogelijkheid van een recessie ingeprijst, dus elk positief nieuws biedt al steun'', aldus een andere marktvorser.

Griekenland

Het optimisme werd gevoed doordat het Griekse parlement instemde met de invoering van de omstreden vastgoedbelasting en de mededeling dat inspecteurs van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank deze week al terugkeren naar Athene.

Hun inspectie werd eerder deze maand afgebroken omdat Griekenland te weinig vorderingen had gemaakt op het gebied van hervormingen en bezuinigingen.

JP Morgan

Evenals in Europa waren in de VS dinsdag financiële fondsen in trek. De bank JP Morgan Chase kreeg er 1,3 procent bij en zakenbank Goldman Sachs schreef een winst van 1,9 procent.

Ook het aandeel Research in Motion, de maker van de BlackBerry, ging omhoog na geruchten dat de activistische belegger Carl Icahn een belang in de onderneming had genomen. Research in Motion kreeg er 4,5 procent bij.

Olie

De prijs van olie schoot met 4,3 procent omhoog tot 83,68 dollar per vat lichte Amerikaanse olie.

Een vat Brentolie was 2,8 procent duurder en kostte 106,81 dollar. De euro was 1,3595 dollar waard, tegen 1,3605 bij het sluiten van de Europese beurzen.