EINDHOVEN - Innovatieve technologie kan helpen om uit de pan rijzende overheidsbudgetten in balans te houden. Dat zei de recent aangetreden topman van Philips Frans van Houten dinsdag tijdens een persbijeenkomst.

De topman wees op de groeiende kosten voor de gezondheidszorg, waar Philips probeert de zorg 'naar huis' te brengen door bijvoorbeeld patiënten thuis te monitoren. Ook het voorkomen van gecompliceerde openhartoperaties met behulp van nieuwe technieken zou de zorgkosten volgens de bestuurder in toom moeten kunnen houden.

Op het gebied van verlichting vallen er volgens Van Houten "tientallen miljarden euro's" te besparen door bijvoorbeeld snelwegen en kantoren te voorzien van zuinige led-verlichting.

Investeren

Volgens Van Houten vragen de huidige onzekere economische omstandigheden naar meer innovatie. "Door te investeren in innovatieve doorbraken kan je jezelf uit de crisis manoeuvreren", meent de topman.

Het is volgens hem "een mythe" dat technologische vooruitgang de zorgkosten juist laat groeien, een veelgehoorde kritiek. "Ik ben ervan overtuigd dat de investeringen in innovatie van vandaag de dag zullen leiden tot de besparingen van morgen."

Van Houten toonde zich tijdens een innovatie-evenement in Eindhoven zeer trots op de onderscheiding die zijn geboortestad eerder dit jaar ten deel viel als 'slimste stad van de wereld' - volgens Van Houten een eerbetoon aan de gebroeders Anton en Gerard Philips die het concern 120 jaar geleden oprichtten.

Complex

Hij benadrukte wel dat zijn bedrijf gedurende dat tijdperk "te complex" is geworden; de multinational (aanwezig in ruim honderd landen) moet wendbaarder worden.

Daarnaast probeert Philips met innovaties lokale behoeften beter uit te buiten, met name in opkomende economieën als China. In dat land is er bijvoorbeeld vraag naar technieken om vervuild drinkwater op te sporen, of om vervuilde lucht binnenshuis te zuiveren.

Het wereldwijde hoofdkwartier van de divisie voor huishoudelijke apparaten staat dan ook sinds kort in het Chinese Shanghai.

Van Houten spoorde zijn medewerkers aan om een voorbeeld te nemen aan de dynamische bedrijfscultuur bij het Amerikaanse technologieconcern Apple, waar innovatie ontstaat "door mensen die elkaar op de gang tegenkomen en elkaar 's avonds om half elf bellen met een cool idee".