AMSTERDAM - De hoop dat Europese leiders snel maatregelen zullen nemen om de schuldencrisis verder aan te pakken gaf beleggers dinsdag vleugels. De winsten werden steeds verder uitgebouwd en de handel sloot met ruime plussen.

De Amsterdamse AEX-index sloot 12,21 punten of wel 4,5 procent hoger op 282,04 punten. De MidKap-index kreeg er 5,1 procent bij en eindigde op 468,98 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs sloten tot 5,7 procent hoger.

Op de beurzen heerste hoopt dat Europese leiders eindelijk maatregelen nemen om de crisis aan te pakken. Die werd onder meer gevoed door berichten dat de Europese topambtenaren overwegen een agentschap op te zetten dat zich bezig moet gaan houden met de uitgifte van obligaties en het opkopen van Europese staatsschulden.

Griekenland

Daarnaast liet de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos dinsdag weten dat het Griekse parlement zal instemmen met de voorgestelde bezuinigingen en dat Griekenland in oktober het volgende deel van 8 miljard euro uit het noodfonds zal krijgen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier George Papandreou zullen dinsdag in Berlijn de vorderingen van de bezuinigingsmaatregelen van Griekenland bespreken.

Inspecteurs

De koersen liepen verder op toen bekend werd dat inspecteurs van de Europese Unie, het IMF en de Europese Centrale Bank deze week al zullen terugkeren naar Athene. Eerder werd verwacht dat zij pas volgende week naar Griekenland afreizen.

Hun inspectie werd eerder deze maand afgebroken omdat Griekenland onvoldoende vorderingen had gemaakt op het gebied van hervormingen en bezuinigingen.

Noodfonds

Verder benadrukten zowel de Duitse minister van Financiën Schaüble als Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de eurogroep, dinsdag dat het noodfonds EFSF nu niet zal worden verruimd.

Juncker liet weten dat het fonds ''wel op de meest efficiënte manier zal worden gebruikt''. De politeke leiders van de eurozone praten waarschijnlijk volgende week maandag over eventuele veranderingen aan het fonds.

Banken

De Europese banken en verzekeraars voerden opnieuw de stijging op de beurzen aan. In Parijs steeg BNP Paribas 14,2 procent en in Londen won Royal Bank of Scotland 6,1 procent.Deutsche Bank klom in Frankfurt 8,5 procent en verzekeraar Allianz ging 8 procent omhoog.

In Amsterdam was bank en verzekeraar ING de op een na sterkste stijger in de AEX met een winst van 9,4 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam was de grootste klimmer met een plus van 10 procent.

TomTom

Navigatiebedrijf TomTom steeg ruim 9,3 procent. TomTom liet weten de Indiase markt op te gaan met zijn Via-navigatietoestellen. Ook onderzoekt het bedrijf mogelijkheden voor samenwerking met Indiase autobedrijven.

De euro was bij het einde van de handel 1,3605 dollar waard tegen 1,3505 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 4,1 procent tot 83,52 dollar per vat. De prijs van Brentolie klom 2,3 procent tot 106,31 dollar per vat.