NEW YORK - De Dow-Jonesindex en de S&P 500 boekten maandag flinke winst. De Nasdaq bleef lange tijd achter, maar eindigde met een eindspurt ook flink hoger.

Beleggers hoopten op een plan van politieke leiders in de eurozone om de Griekse schuldenlast te verlichten en op een versteviging van de kapitaalbuffers van Europese banken.

De Dow, die dertig toonaangevende fondsen bevat, won 2,5 procent tot 11.043,86 punten. De breder georiënteerde S&P 500-index ging 2,3 procent vooruit tot 1162,95 punten.

De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq steeg 1,4 procent tot 2516,69 punten. De index stond lange tijd op verlies, onder meer door een koersverlies van Apple.

Elke ontwikkeling in de eurocrisis wordt op de voet gevolgd, zeker sinds de Dow vorige week het zwaarste verlies op weekbasis leed sinds het dieptepunt van de financiële crisis in oktober 2008.

Banken voerden maandag de boventoon JPMorgan Chase en Citigroup wonnen beide 7 procent. Boeing, dat zondag na 3 jaar vertraging eindelijk het nieuwe paradepaardje, de Dreamliner, afleverde, steeg 4,2 procent.

Belangstelling

Investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway, waar superbelegger Warren Buffett de scepter zwaait, stond ook in de belangstelling. Het bedrijf gaat eigen aandelen inkopen om de waarde van het aandeel te verhogen. Berkshire Hathaway steeg 8,1 procent tot 108.449 dollar.

Apple (min 0,3 procent) stond lang onder druk door een analistenrapport van JPMorgan Chase. De bank schreef dat het technologieconcern bij Aziatische toeleveranciers in totaal een kwart van de orders voor onderdelen van de iPad heeft ingetrokken. Een aanvankelijk koersverlies van rond de 3 procent werd uiteindelijk echter bijna goedgemaakt.

Niet immuun

''Als de vraag naar tablets afneemt, betekent dat misschien dat Apple toch niet immuun is voor de afkoeling van de economie'', aldus een handelaar in New York.

Het rapport komt vlak voor de lancering van een zogeheten tablet door webwinkel Amazon.com, aanstaande woensdag. Volgens enkele analisten die het apparaat al gezien hebben, is het apparaat van Amazon een bedreiging voor de hegemonie van de iPad.

De euro werd verhandeld voor 1,3510 dollar in vergelijking met 1,3505 dollar bij het slot van de Europese beurzen.