SYDNEY - De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron heeft maandag het groene licht gegeven voor een groot project voor vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) in het westen van Australië. 

Met de bouw van het Wheatstoneproject is 29 miljard Australische dollar (21 miljard euro) gemoeid. Shell participeert voor 6,4 procent in het project.

De fabriek moet in eerste instantie 8,1 miljoen ton LNG per jaar gaan produceren. De eerste productie staat gepland voor 2016. Chevron werkt bij het project onder meer samen met Shell. Chevron heeft al gasleveringscontracten getekend met Koreaanse en Japanse energiemaatschappijen.

Chevron is samen met Shell en ExxonMobil in Australië ook bezig met het enorme Gorgongasproject. Hiermee is een investering gemoeid van 43 miljard Australische dollar. De productie bij het Gorgongasveld moet in 2014 beginnen.

Volgens analist Edwin de Jong van SNS Securities biedt het megaproject veel mogelijkheden voor baggeraars en bedrijven als Dockwise en Boskalis. Er moet ongeveer 48 miljoen vierkante meter aan materiaal worden weggebaggerd en zwaar materieel worden vervoerd.