AMSTERDAM - De meeste toonaangevende Europese beurzen sloten maandag met stevige winsten, onder aanvoering van banken en verzekeraars.

Beleggers hoopten op de snelle afronding van plannen om de eurocrisis aan te pakken. Daarnaast rekenden zij na uitlatingen van een ECB-bestuurder op een aanstaande renteverlaging door de centrale bank.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 1,9 procent hoger op 269,83 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 1,1 procent tot 446,14 punten.

De beurzen in Frankfurt en Parijs boekten winsten van respectievelijk 2,9 en 1,8 procent. De FTSE in Londen (plus 0,5 procent) kon niet aanklampen wegens forse koersverliezen bij de mijnbouwers in de index.

Crisis

De Duitse bondskanselier Angela Merkel voedde afgelopen weekeinde de hoop op een snel akkoord over de bestrijding van de crisis. Ze zei toen optimistisch te zijn over de instemming van de Duitse regeringsfracties met de versterking van het Europese noodfonds EFSF.

De koerswinsten werden ook ondersteund door uitspraken van centrale bankiers. ECB-bestuurder Ewald Nowotny zei een renteverlaging, bedoeld om de economie aan te jagen, niet uit te sluiten.

ING

Banken en verzekeraars, in de afgelopen weken veelvuldig hard afgestraft op de beurzen, voerden de boventoon. In Amsterdam won ING 9,3 procent, Aegon steeg 5,8 procent. MidKapper SNS Reaal ging 4,6 procent vooruit.

In het buitenland deden ook Barclays, Commerzbank, Deutsche Bank, BNP Paribas en Société Générale goede zaken met winsten tussen 3,7 en 8,7 procent.

UBS

De Zwitserse bank UBS steeg 5 procent in waarde nadat Sergio Ermotti het roer overname van Oswald Grübel, die afgelopen zaterdag opstapte naar aanleiding van het fraudeschandaal.

De Belgische bank Dexia wil volgens de Franse krant Les Echos voor 20 miljard euro aan bezittingen gaan verkopen. Ook zou er gesproken worden over de splitsing van de bank in een Belgisch- en een Frans deel. Dexia werd op deze berichten bijna 7 procent hoger gezet.

Philips

Andere sterke stijgers in de AEX waren Philips (plus 6,3 procent), TomTom (plus 5,6 procent) en roestvrijstaalproducent Aperam (plus 4,5 procent). Air France-KLM (min 2 procent) en Shell (min 1 procent) waren de enige dalers.

De euro werd voor 1,3505 verhandeld in vergelijking met 1,3515 aan het einde van de Europese beurshandel op vrijdag.