AMSTERDAM - Na de Europese schuldencrisis en de Amerikaanse begrotingsperikelen, beginnen beleggers zich inmiddels ook zorgen te maken over de kwartaalcijfers waarmee bedrijven in oktober en november naar buiten gaan komen.

Tot nu toe waren de bedrijfscijfers de positieve strohalm waaraan veel investeerders zich vasthielden, maar het vertrouwen in de kracht van de bedrijven begint te wankelen.

Afgelopen week stelde de Amerikaanse FedEx de winstverwachting voor heel 2011 naar beneden bij. De pakketjesbezorger meldde dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal niet zo hard was gegroeid als eerder was verwacht.

De afzwakkende economie, met het vooruitzicht op een echte recessie tegen het einde van het jaar of begin volgend jaar, doet beleggers vrezen dat er meer winstwaarschuwingen aanstaande zijn.

Winstverwachting

Analisten stellen de verwachtingen voor het derde kwartaal en vierde kwartaal naar beneden bij. De winstverwachting voor fondsen die genoteerd zijn aan de Amerikaanse S&P 500-index is inmiddels gedaald van een winststijging van 17 procent naar ruim 13 procent en veel marktkenners vinden dat dit nog te hoog is ingeschat.

Financiële fondsen zouden met hun blootstelling aan Griekenland en dreigende liquiditeitsproblemen het hardst worden geraakt. ''Dat is de achilleshiel van de markt'', aldus een Amerikaanse analist. ''Het zakelijk bankieren zal waarschijnlijk redelijk stilliggen, leningen worden nog steeds nauwelijks verstrekt en er worden geen winsten gemaakt.''

Apple

Technologiefondsen zijn daarentegen nog de hoop van beleggers. In deze sector staan de winstverwachtingen nog als een huis en lijken de koersen ook nog stevig in een opwaartse trend verankerd.

Zo bereikte Apple afgelopen week nog de hoogste stand ooit. Maar ook in deze gezonde sector klinken af en toe waarschuwingsschoten. Zo verlaagde vorige week de Amerikaanse chipproducent Xilinx de omzetverwachting voor dit jaar.

Consumentenvertrouwen

Komende week zullen beleggers moeten varen op een aantal economische data die in de VS naar buiten worden gebracht. Maandag komen er gegevens over de verkoop van nieuwe huizen in de VS, gevolgd door een cijfer over consumentenvertrouwen op dinsdag.

Later in de week komt nog een cijfer over de orders van duurzame goederen, een definitief cijfer over de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal en het inkomen van werkende Amerikanen.