AMSTERDAM – Obligatiehouders die in 2004 geld leenden aan vastgoedfonds Homburg Invest zien hun geld voorlopig niet meer terug.

Dat meldt het Financieele Dagblad zaterdag op basis van een document van Deloitte & Touche. Deloitte is aangesteld als bewindvoerder van het Canadees-Nederlandse vastgoedfonds.

Homburg, dat voor ruim een miljard euro aan beleggingen heeft in Noord-Amerika, Nederland, Duitsland en de Baltische Staten, heeft in Canada uitstel van betaling aangevraagd.

Daardoor heeft de bewindvoerder nu de touwtjes in handen bij het vastgoedfonds en staan de obligatiehouders buitenspel.

Rente

De obligatiehouders zouden uiterlijk op 30 november hun geld krijgen, maar Deloitte meldt dat tot 10 december niets wordt afgelost.

Het gaat om acht obligaties met een totale waarde van 412 miljoen euro. De schuldpapieren zijn in handen van zo’n 9000 Nederlandse particulieren. Op de leningen zijn rentepercentages van 7 tot 7,5 procent van toepassing.

Gegroepeerd

De rente zou 31 december moeten worden betaald, maar het is nog onduidelijk wat er met die renteverplichting gebeurt, aldus het FD. Homburg Invest laat weten dat daar nog geen besluit over is genomen.

De obligatiehouders hebben zich intussen gegroepeerd en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft juristen in de arm genomen.