ATHENE - Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van acht Griekse banken met twee stappen verlaagd. Dat maakte Moody's vrijdag bekend.

De afwaardering volgt op een onderzoek dat op 25 juli begon. De vooruitzichten voor alle acht banken zijn negatief. Volgens de kredietbeoordelaar lopen Griekse banken risico's door hun blootstelling aan Griekse staatsleningen.

Ook de afzwakkende binnenlandse economie vormt een gevaar voor de Griekse bankensector. Moody's denkt dat het aantal slechte leningen zal toenemen.

Het gaat om de banken National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Piraeus Bank, Agricultural Bank of Greece. Attica Bank, Emporiki Bank of Greece en General Bank of Greece.

Het hoofd van de EU-taskforce in Griekenland, Horst Reichenbach, pleit voor directe ondersteuning van Griekse banken met geld uit de Europese fondsen voor Griekenland. Dat stelt hij vrijdag in een interview met de Duitse zakenkrant Handelsblatt.

Kapitaalgebrek

Griekse banken hebben te kampen met kapitaalgebrek en verstrekken nauwelijks nog kredieten aan ondernemers en consumenten. Volgens Reichenbach kunnen Europese steunfondsen hier helpen door rechtstreeks kapitaal te verstrekken aan de banken.

Ook vindt Reichenbach dat mensen die hun baan in de Griekse publieke sector verliezen geld uit Europese sociale fondsen moeten ontvangen.

De EU-topinspecteur denkt dat zijn taskforce nog minstens 2 tot 3 jaar in Griekenland zal moeten blijven. Reichenbach is ervan overtuigd dat Griekenland uit de economische malaise zal komen.

Afschrijving

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos houdt rekening met een afschrijving van 50 procent op de Griekse schulden. Dit zou een optie zijn als Griekenland het tweede steunpakket ter waarde van 109 miljard euro niet krijgt.

Twee Griekse kranten berichtten vrijdag dat Venizelos dit in een toespraak aan parlementariërs van de Socialistische Partij heeft gezegd.

Volgens de krant Ta Nea zei Venizelos wel dat het ''gevaarlijk zou zijn'' een afschrijving aan te vragen. ''Dit zou een gecoördineerde inzet van velen vergen.''

Ongecontroleerd bankroet

Een regeringswoordvoerder ontkende dat Venizelos de mogelijkheid van een afschrijving heeft voorgesteld, net als de socialistische parlementariër Theodora Tzakri. ''Ik ontken dit categorisch. Een dergelijk scenario is er niet.''

Een derde scenario waarmee de minister rekening zou houden is een ongecontroleerd bankroet. Dit zou op tafel komen als de twee andere scenario's geen doorgang vinden.