NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York wisten donderdag de verliezen in het laatste half uur met ruim 1 procentpunt terug te dringen.

Desondanks sloten de graadmeters met forse verliezen vanwege de angst onder beleggers voor een nieuwe mondiale recessie.

De Dow-Jonesindex verloor 3,5 procent tot 10.733,83 punten, terwijl de index een half uur eerder nog 4,7 procent lager stond.

De Dow tikte tussentijds 10.597 punten aan, de laagste stand in een jaar. De breder georiënteerde S&P 500-index leverde 3,2 procent in tot 1129,56 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 3,3 procent tot 2455,67 punten.

Bernanke

De angst voor een recessie ontstond woensdagavond. President Ben Bernanke van de Federal Reserve zei toen dat de Amerikaanse economie in de komende kwartalen amper zal aantrekken.

Donderdag bleek dat de bedrijvigheid in de Europese dienstensector in september voor het eerst in twee jaar is afgenomen. Ook werd duidelijk dat de activiteit in de Chinese industrie in september terugviel tot een fractie boven het dieptepunt in juli. In die maand werd de sterkste krimp in 28 maanden gemeten.

De Fed kondigde ook aan voor 400 miljard dollar aan langlopende leningen op te gaan kopen, terwijl de centrale bank tegelijkertijd voor een vergelijkbaar bedrag kortlopende leningen zal verkopen.

Slecht nieuws

Dat plan, door Bernanke bestempelt als 'Operation Twist', wordt gezien als slecht nieuws voor Amerikaanse banken. De ingreep van de Fed is bedoeld om de langetermijnrente omlaag te brengen, terwijl de financiële sector juist voor langere termijn geld uitleent.

Het plan van de Fed betekent derhalve dat de winstmarges van de banken onder druk komt te staan. Woensdag werden ze al hard geraakt door het besluit van Moody's om de kredietbeoordelingen van Bank of America (min 5 procent) en Wells Fargo (min 2,3 procent) te verlagen. Citigroup, Morgan Stanley en JPMorgan Chase verloren tussen 3,5 en 6,1 procent.

Schommelingen

Ook aluminiumproducent Alcoa (min 6,9 procent) en chemiereus DuPont (min 6,6 procent) stonden onder druk. Deze grondstofgerelateerde bedrijven zijn gevoelig voor conjuncturele schommelingen.

De euro was 1,3475 dollar waard in vergelijking met 1,3440 dollar bij het slot van de Europese beurzen.