NEW YORK - De beurzen op Wall Street gingen woensdag sterk omhoog. De zorgen over de Europese schuldencrisis die beleggers dinsdag tergden, ebden woensdag weg. Financiële aandelen behoorden tot de grootste stijgers.

De Dow-Jonesindex sloot 2,5 procent hoger op 11.414,86 punten. De breed samengestelde S&P 500 won 2,9 procent tot 1198,62 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq pluste 3 procent tot 2548,94 punten.

Instemming met de hulp voor noodlijdende eurolanden van het Constitutioneel Hof in Duitsland gaf beleggers wat vertrouwen. De rechters weigerden een verzoek om de noodhulp te blokkeren.

In Europa leidde dit besluit al tot optimisme op de aandelenmarkten. De grote Europese graadmeters van Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 4,1 procent. De Amsterdamse AEX-index sloot 2,8 procent hoger.

Banken

In de Dow gingen de banken JPMorgan Chase en Citigroup tot 4,7 procent omhoog. Het aandeel Bank of America, dat de laatste tijd flink onder druk heeft gestaan, steeg 7 procent. Het aandeel Goldman Sachs won 3,6 procent.

Yahoo ging 5,4 procent vooruit nadat bekend was geworden dat bestuursvoorzitter Carol Bartz plotseling de wacht is aangezegd.

Bartz was sinds begin 2009 de topvrouw van het internetbedrijf. Zij is er niet in geslaagd de stagnatie bij de onderneming te keren.

Federal Reserve

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, publiceerde tijdens de handelssessie een periodiek rapport over de Amerikaanse economie.

Deze groeit volgens de Fed nog met een gematigd tempo. De groei is in sommige regio's wel afgezwakt.

De euro was 1,4100 dollar waard, tegen 1,4055 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Olie

De prijs van ruwe Amerikaanse olie stond 4 procent hoger op 89,45 dollar per vat. Een vat Brentolie noteerde 2,7 procent hoger op 115,90 dollar.

De goudprijs nam wat afstand van het record dat dinsdag was bereikt. Ten opzichte van het slot van dinsdag daalde de prijs van het edelmetaal ruim 3 procent tot ongeveer 1815 dollar per troy ounce.