AMSTERDAM – Hedgefondsen hebben afgelopen maand het grootste verlies gemaakt sinds 2008. Aziatische fondsen presteerde nog het beste.

Wereldwijd verloren fondsen 3,5 procent. In 2008, het hoogtepunt van de crisis, maakten fondsen gemiddeld nog 11 procent verlies. Dit meldt persbureau Bloomberg woensdag op basis van data van de Zwitserse bank Credit Suisse.

Fondsen gericht op Azië hebben het beste gepresteerd in de afgelopen maand. Hoewel ze geen winst maakten, behaalden ze wel het minste verlies. Hedgefondsen met een focus op Azië behaalden gemiddeld 2 procent verlies in augustus. 

In 2008 deden Aziatische fondsen het nog het slechtste. Toen maakten ze 21 procent verlies.

Risicobeheersing

“Aziatische hedgefondsen hebben op een geweldige manier risico beheerst tijdens volatiele markten”, verklaart een analist van Credit Suisse in Hongkong. “Deze sterke prestatie is een krachtige bevestiging van de toenemende zelfverzekerdheid van Aziatische vermogensbeheerders.”

In het tweede kwartaal van dit jaar werd 2,6 miljard dollar aan nieuw kapitaal bij Aziatische fondsen geparkeerd. In totaal beheren deze fondsen 89,5 miljard dollar, 4 procent van het totale beheerd vermogen in de sector.