AMSTERDAM - De Nederlandse stroom- en gasbeurs APX-Endex is actief op zoek naar een koper. Dat schrijft het Financieele Dagblad woensdag op basis van bronnen in de bancaire sector.

Volgens die bronnen zouden externe adviseurs de top van APX-index hebben overtuigd dat het beter is om aansluiting te zoeken bij andere beursbedrijven.

Meerderheidsaandeelhouder Tennet hintte eerder dit jaar al op een mogelijk verkoop van zijn 56 procent-belang. Op dat moment lagen er nog geen concrete verkoopplannen voor het gehele bedrijf op tafel, aldus de krant.

APX-Endex zette afgelopen jaar een nettowinst van 3 miljoen euro en een omzet van 30 miljoen euro in de boeken. Volgens een topman van Tennet zou de energiebeurs een waarde hebben van ‘enkele tientallen’ miljoenen euro’s.

Potentiële kopers

Geïnteresseerden zijn volgens het FD grote buitenlandse beursbedrijven. Daarbij zouden onder andere de namen van de Duitse energiebeurs EEX (Deutsche Börse) en Nord Pool (Nasdaq) zijn gevallen.

Op APX-Endex wordt door energiebedrijven en financiële instellingen in stroom en gas gehandeld op de Nederlandse, Belgische en Britse markt. Naast Tennet zijn het gastransportbedrijf Gasunie en de Belgische netwerkbedrijven Elia en Fluxys aandeelhouders in de gas- en stroombeurs.

Ontkent

Tennet ontkent dat het op zoek is naar een koper voor zijn meerderheidsbelang. Wel geeft topman Mel Kroon aan te kijken naar mogelijkheden tot samenwerking met Noorse, Duitse en Franse energiebeurzen.

De bestuursvoorzitter van APX-Endex wilde geen nader commentaar geven op de geruchten.