TROLLHATTAN - De Zweedse autofabrikant Saab vraagt de Zweedse rechter om bescherming tegen zijn schuldeisers.

Het geplaagde bedrijf hoopt daarmee de ruimte te krijgen om het bedrijf te reorganiseren en levensvatbaar te maken, zo maakte moederbedrijf Swedish Automobile woensdag bekend.

Als de rechter instemt met het verzoek dat woensdag door Saab wordt ingediend, dan wil het Zweedse bedrijf samen met een curator een reorganisatie inzetten die de kosten van het bedrijf sterk moet terugdringen. Dit plan zal binnen 3 weken aan investeerders en schuldeisers worden voorgelegd.

Loon

De loonbetaling zou voorlopig worden overgenomen door de Zweedse overheid, terwijl Swedish Automobile op zoek gaat naar nieuwe geldbronnen voor het bedrijf. De productie bij Saab ligt al maanden stil door de grote geldproblemen van het bedrijf. Daardoor kunnen ook de lonen van het personeel al een tijdlang niet meer worden betaald.

Een woordvoerder van Saab benadrukte dat het bedrijf zijn toekomst in eigen hand houdt. ''Er komt een bewindvoerder die meekijkt, maar het management wordt niet buitenspel gezet. Wij moeten aantonen dat we levensvatbaar zijn.''

Tijd

Volgens topman Victor Muller moet het verzoek Saab in staat stellen om de tijd te overbruggen tot de eerder dit jaar door Chinese investeerders toegezegde financiering binnen is.

Hij hield geloof in een goede afloop voor het Zweedse bedrijf, dat hij begin 2010 overnam. ''Hoewel de vrijwillige reorganisatie ons ongetwijfeld voor moeilijke beslissingen zal stellen , geloof ik dat Saab hier sterker uit zal komen.''

Vakbonden

De vakbonden van Saabpersoneel zijn positief over de reorganisatie van het Zweedse autobedrijf. ''Het besluit om bij de rechter een zogenoemde reconstructie aan te vragen kan een goede oplossing zijn voor Saab'', zei woordvoerder Stefan Löfven van IF Metall woensdagochtend.

Hij vertegenwoordigt 1500 fabrieksmedewerkers bij het automerk. ''Ik hoop dat het gerechtshof de zaak snel behandelt, zodat onze leden hun salaris krijgen.''

De Zweedse staat geeft arbeiders bij een faillissement of uitstel van betaling 6 maanden lang loongaranties met een maximum van 170.000 kroon (bijna 19.000 euro) per werknemer. Daarvoor moet een rechter wel eerst een verzoek tot reorganisatie goedkeuren.

Uitstel

Saabs reorganisatieverzoek, feitelijk uitstel van betaling voor drie maanden, dat het gerechtshof van Vänersborg woensdag om 9 uur ontving, lijkt voor de vakbonden als een verrassing te komen.

''Ik heb wel geruchten gehoord, maar ik wil eerst de bevestiging zien'', zei IF Metalls woordvoerder bij Saab Hakan Skött dinsdagavond laat nog tegen Zweedse journalisten.

Faillissement

IF Metall vergaderde dinsdagmiddag nog over de mogelijkheid om het faillissement van Saab aan te vragen. De bond besloot een beslissing echter uit te stellen, omdat volgens een woordvoerder de Saab-leiding ''in overleg met een mogelijke financier'' zou zijn.

De drie andere vakbonden van Saab-personeel, Unionen, Sverige Ingenjörer en Ledarna, hadden woensdagochtend vroeg nog geen reactie klaar. In totaal vertegenwoordigen de bonden 3400 Saab-medewerkers.