AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn woensdag met flinke winsten gesloten. Beleggers reageerden positief op een uitspraak van het Duitse Constitutioneel Gerechtshof dat de steunoperaties voor de eurolanden rechtmatig verklaarde.

De AEX-index op het Damrak in Amsterdam sloot 2,8 procent hoger op 281,05 punten. De MidKap-index kreeg er 2,5 procent bij tot 470,83 punten. In Londen en Parijs stegen de beurzen 3,1 en 3,6 procent. De graadmeter in Frankfurt won zelfs 4,1 procent.

Het Duitse Constitutioneel Hof moest beoordelen of de steunoperaties voor Griekenland, Ierland en Portugal niet in strijd zijn met de Duitse grondwet. Het hof oordeelde dat dit niet het geval is, maar stelde wel dat toekomstige hulp ter goedkeuring aan het parlement moet worden voorgelegd.

Deze uitkomst was min of meer verwacht. ''Zoals voorzien kwam het Hof met een dubbelzijdige uitspraak. De uitspraak zou wat opluchting moeten geven aan de financiële markten aangezien een scenario van totale chaos is voorkomen'', aldus ING-econoom Carsten Brzeski.

Air France-KLM

Verzekeraar Aegon kreeg een adviesverhoging van KBC Securities. Het was met een winst van 7,2 procent de grootste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen.

Air France-KLM pluste 6 procent. De luchtvaartcombinatie vervoerde in augustus meer passagiers en zag de bezettingsgraad stijgen. Brouwer Heineken stond onderin de AEX. Het aandeel won slecht 0,4 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs.

Saab

De handel in het aandeel Swedish Automobile werd stilgelegd. Voorbeurs maakte het moederbedrijf van het Zweedse Saab bekend naar de rechter te stappen voor een ''vrijwillige reorganisatie''. De rechtbank zal daar donderdag een uitspraak over doen.

Topman Victor Muller van Saab liet weten te blijven hopen op nieuwe geldstromen voor het geplaagde automerk.

Midkap

In de MidKap was toeleverancier aan de chipindustrie ASM International bovenin te vinden met een plus van 5,9 procent.

Bank en verzekeraar SNS Reaal sloot onveranderd en stond daarmee onder in de index voor de middelgrote fondsen.

Euro

De euro was 1,4055 dollar waard, tegen 1,4005 dollar aan het eind van de handel dinsdag.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 3,5 procent tot 89 dollar per vat. De prijs van Brentolie klom 2,2 procent tot 115,45 dollar per vat.