NEW YORK - De beurzen op Wall Street zijn dinsdag met verlies gesloten. Op de eerste handelsdag na het lange weekeinde overheersten de zorgen over de Europese economie.

Vooral bankaandelen zakten wederom in het rood.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,9 procent lager op 11.139,30 punten. De S&P 500-index zakte 0,7 procent tot 1165,24 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,3 procent in tot 2473,83 punten.

De beurzen in New York openden met verliezen van meer dan 2 procent, in reactie op de forse verliezen die maandag al in Europa werden genoteerd. Die dag bleef Wall Street gesloten vanwege Labor Day. In het laatste handelsuur dinsdag werd een groot deel van de verliezen echter goedgemaakt.

Weinig effect

Een meevallend bericht over de Amerikaanse economie leek weinig effect te hebben op de koersen. Uit de maandelijkse inkoopmanagersindex van ISM bleek dat de groei van de Amerikaanse dienstensector in augustus onverwacht is aangetrokken. Vooral de nieuwe orders stegen sterker dan verwacht.

Alle aandacht ging echter uit naar Europa. De onenigheid in de Duitse politiek over de uitbreiding van het noodfonds en de onzekerheid over de mogelijkheden van Italië om zijn staatsschuld aan te pakken, hielden ook de Amerikaanse beleggers in hun greep.

Daarnaast wierp de uitspraak van het Duitse Constitutionele Hof woensdag over de legitimiteit van de reddingsoperaties voor onder meer Griekenland zijn schaduw vooruit.

Onderuit

Banken gingen net als in Europa onderuit. Bank of America, Morgan Stanley en JPMorgan Chase leverden circa 3,5 procent in. Citigroup en Goldman Sachs verloren 2,5 procent. Volgens de Britse krant Financial Times praten de banken met de Amerikaanse overheid over een miljardenschikking om een rechtszaak over de handel in slechte hypotheekleningen te voorkomen.

Goud en Amerikaans staatspapier waren dinsdag in trek bij beleggers. De prijzen van beide veilige havens liepen tijdens de Amerikaanse handelsdag echter wel wat terug ten opzichte van de records die tijdens de Europese beurshandel werden gevestigd.

Waarde euro

De waarde van de euro zakte voor het eerst sinds 13 juli onder de grens van 1,40 dollar. Aan het einde van de Amerikaanse beursdag werd de Europese munt voor 1,3995 dollar verhandeld, tegen 1,4005 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie stabiliseerde op 86,40 dollar.