ZURICH - De Zwitserse centrale bank heeft dinsdag een grens gesteld aan de stijging van de Zwitserse frank. De Schweizerische Nationalbank (SNB) zal niet meer toestaan dat de munt de grens van 1,20 frank per euro voorbijschiet.

''De huidige enorme overwaardering van de Zwitserse frank is een acute bedreiging voor de Zwitserse economie. De SNB heeft daarom tot doel de frank substantieel en blijvend te verzwakken'', aldus een verklaring.

Na de mededeling daalde de waarde van de frank meteen met 6,7 procent. De waarde van de euro schoot dinsdag halverwege de ochtend juist omhoog.

Direct na het besluit begon de euro aan een opmars die de Europese munt rond 10.15 uur op 1,4275 dollar bracht. De ruilverhouding met de Zwitserse frank steeg met ruim 8 procent tot 1,2020.

Dollar

De SNB probeert de waarde van de frank laag te houden door andere valuta, zoals de euro of de dollar, te laten stijgen. In verhouding is de frank dan minder waard.

De Zwitserse centrale bank heeft in augustus buitenlandse valuta opgekocht ter waarde van 70 miljard frank, volgens persbureau Bloomberg. In totaal heeft de bank nu ter waarde van 250 miljard frank aan buitenlandse valuta in kas.

De frank is al een aantal jaar bezig aan een opmars. Voor de financiële crisis van 2008 was 1 euro nog bijna 1,70 frank waard. De stijging van de frank is dit jaar versneld door zorgen over de Europese schuldencrisis. Investeerders zien in de frank en de Zwitserse banken een veilige haven voor hun beleggingen.