AMSTERDAM - De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is dinsdag na een wisselvallige handelsdag met een klein verlies gesloten.

Net als op andere Europese beurzen zette de aanhoudende onzekerheid over de schuldencrisis na een positieve start vooral aandelen van banken en verzekeraars weer in het rood.

De hoofdindex aan het Damrak eindigde 0,4 procent (1,12 punten) lager op 273,33 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen ging 1,1 procent (5,10 punten) achteruit tot 459,56 punten. In Frankfurt en Parijs liepen de verliezen eveneens op tot 1,1 procent. De FTSE-index in Londen toonde een tegengesteld beeld met een plus van 1,1 procent.

Europese banken gingen opnieuw hard onderuit. Société Générale, BNP Paribas, Royal Bank of Scotland, Barclays en Commerzbank verloren 3 tot 6,5 procent. In de AEX hoorde ING opnieuw bij de grootste verliezers, met een min van 3,7 procent.

Philips

Elektronicaconcern Philips zakte ruim 4 procent na een adviesverlaging door Morgan Stanley. Andere grote verliezers onder de hoofdfondsen waren TomTom, SBM Offshore, Aegon en Randstad, met minnen van ruim 2 procent.

De onzekerheid over de schuldencrisis nam dinsdag verder toe door het bericht dat 25 Duitse parlementariërs hebben geweigerd een wetsvoorstel voor verruiming van het Europese noodfonds te ondertekenen. Hiermee wordt de kans op een pijnlijke nederlaag voor bondskanselier Angela Merkel groter.

Veilige havens

De vlucht naar veilige havens hield door alle onzekerheid aan. De zoektocht naar veilig geachte beleggingen dreef de goudprijs naar een nieuw record en bracht de rente op 10-jarige Amerikaanse obligaties terug tot het laagste niveau ooit.

De Zwitserse centrale bank gaf dinsdag aan dat hij de stijging van de frank, ook een veilige haven in de ogen van beleggers, tot stand wil brengen.

Euro

Een euro moet volgens de bank minstens 1,20 frank waard zijn. Deze beslissing, die de winstgevendheid van exporterende Zwitserse bedrijven moet beschermen, zette de beurs in Zürich 4,4 procent hoger.

De euro steeg aanvankelijk in waarde ten opzichte van de dollar, maar gaf al snel terrein prijs. Bij het slot van de beurzen was de Europese eenheidsmunt 1,4005 dollar waard, tegen 1,4095 dollar aan het einde van de Europese handel op maandag.