FRANKFURT - De nieuwe handelsweek opent met forse verliezen. Vooral banken hebben het zwaar te verduren na een waarschuwing van topman Josef Ackerman van Deutsche Bank maandag.

De Europese beurzen staan er maandag slecht voor. Banken voeren de neergang aan met dik 5 procent verlies op de Dow Jowns Stoxx Banken-index.

Volgens Ackerman zullen veel Europese banken een gedwongen afschrijving van staatsleningen op hun balans tegen marktwaarde niet overleven. De sector heeft sowieso een ''beperkt groeipotentieel'' en banken moeten marktaandeel winnen om te kunnen overleven.

Ook de vertraging van Italië in het doorvoeren van de bezuiningen voedt de angst voor een recessie. ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet spoorde dit weekend Italië aan haast te maken. Ook beleggers blijken ongeduldig, nu ze maandag al massaal Italiaans staatspapier dumpten. Dat schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd.

ECB

Tegenover de verkoopgolf van Italiaans papier lijkt geen koopgolf vanuit de marktenzaal van de ECB te staan. Nu de begrotingsdiscipline wat verwatert, is de kans reëel dat de Europese centrale bankiers minder happig zullen zijn om hun rol als brandblusser te blijven spelen.