TOKIO - De beurs in Tokio eindigde maandag fors in de min. Het teleurstellende Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag wakkerde de vrees voor een nieuwe recessie in de Verenigde Staten aan. De Nikkei sloot 1,9 procent lager op 8784,46 punten.

De Japanse financiële instellingen stonden evenals in New York en Europa onder druk. Vooral het aandeel van de Japanse bank Nomura werd van de hand gedaan.

Vrijdag werd bekend dat Nomura tot de 17 banken behoort die zijn aangeklaagd door de Amerikaanse hypotheekwaakhond vanwege misleidende informatie bij de doorverkoop van hypotheekproducten.

Ook de exportbedrijven gingen omlaag door de vrees voor een nieuwe recessie. De technologiebedrijven , die sterk afhankelijk zijn van de export, behoorden tot de sterkste dalers.

De andere belangrijke beurzen in het Verre Oosten lieten maandag ook stevige verliezen zien. De Hang Seng in Hongkong daalde 2,7 procent in de middaghandel en de All Ordinaries in Sydney verloor 2,3 procent. De Kospi in Seoul zakte 4,4 procent.