AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs op Damrak kent sinds jaren een teruggang van het aantal genoteerde ondernemingen. Grote beleggers kijken liever over de grens. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

De afgelopen tien jaar hebben veel grote beleggers hun belangen in Nederland teruggeschroefd. Ze overzien de hele wereld in hun speurtocht naar rendement. Daarbij krijgen grote, makkelijk verhandelbare fondsen de voorkeur zoals die in de opkomende landen.

Door die leegloop zijn veel beursfondsen verdwenen, zoals Draka, Crucell, ABN Amro, Fortis, Corporate Express en Stork. Ook nieuwe noteringen verloren snel aan waarde, mede door het slechte economische tij.

Toekomst

Toch is er volgens Willem Schramade, universitair docent ondernemingsfinanciering aan de Erasmus Universiteit, wel toekomst voor de Amsterdamse beurs. Schramade: "De Amerikaanse beurzen leken kansloos in de jaren zeventig en tachtig. Dat is daarna wel weer bijgetrokken."

Belangrijk voor nieuwe beursgangen is dat er weer een trend ontstaat, stelt Schramade. "Nieuwe technologische ontwikkelingen zullen bedrijven én beleggers weer naar de beurs lokken. Momenteel ontbreekt het aan een dergelijke hype."