AMSTERDAM - ING verwacht niet bij de minimaal 12 banken te zitten die een claim van de Amerikaanse hypotheekwaakhond Federal Housing Finance Agency (FHFA) tegemoet kunnen zien.

Volgens deze instantie hebben de banken onvolledige informatie verstrekt bij de doorverkoop van Amerikaanse hypotheken. The New York Times schreef donderdag dat de FHFA daarom een miljardenclaim tegen deze banken voorbereidt.

Volgens een woordvoerder heeft ING in de VS wel hypotheken gekocht, maar zijn deze nooit doorverkocht. De bank zou dus wel slachtoffer kunnen zijn van zijn branchegenoten die door de FHFA zullen worden aangeklaagd.

ING, dat tijdens de kredietcrisis fors verloor door investeringen in Amerikaanse hypotheken en staatssteun moest aanvragen, wil niet zeggen of het nu zelf ook een schadeclaim zal indienen.

Hypotheken

ABN Amro verkocht indertijd wel hypotheken door in de VS. Maar het draagt hiervoor volgens een woordvoerder geen juridische verantwoordelijkheid meer, omdat het zijn Amerikaanse activiteiten inmiddels heeft verkocht.

ABN Amro deed zijn Amerikaanse dochter LaSalle in 2007 voor 21 miljard dollar (15 miljard euro) over aan Bank of America.