AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn vrijdag met forse verliezen gesloten. Slechte berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt voedden de vrees voor een nieuwe recessie in 's werelds grootste economie.

In Amsterdam sloot de AEX-index 2,6 procent (7,53 punten) lager op 286,43 punten. De MidKap zakte 2,2 procent tot 481,29 punten.

De FTSE-index in Londen leverde 2,3 procent in. In Frankfurt en Parijs liep het verlies op tot respectievelijk 3,4 en 3,6 procent.

Vrijdagmiddag bleek uit nieuwe cijfers dat de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten in augustus tot stilstand is gekomen. Per saldo werden er vorige maand geen banen gecreëerd, terwijl economen de aanwas van 75.000 nieuwe banen hadden voorspeld.

Daarnaast bleek de banengroei in juni en juli bij nader inzien lager dan eerder gemeld.

Aanklagen

Naast de slechte werkgelegenheidscijfers schrokken beleggers van het bericht in The New York Times dat een Amerikaanse toezichthouder zeker 12 grote banken wil aanklagen wegens misleiding bij het doorverkopen van hypotheken in de VS. Een van die banken zou Deutsche Bank zijn, dat in Frankfurt 6 procent van zijn beurswaarde verloor.

In Amsterdam zakte ING bijna 7 procent. De bankverzekeraar verwacht niet bij de banken te horen die een claim van de Federal Housing Finance Agency tegemoet kunnen zien. Volgens een woordvoerder heeft ING in de VS wel hypotheken gekocht, maar zijn deze nooit doorverkocht.

ING

Alle 25 AEX-fondsen gingen omlaag. Na ING werd het grootste verlies geleden door navigatiesysteemmaker TomTom, met een min van 6,5 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam en staalbedrijf ArcelorMittal volgden met verliezen circa 6 procent.

Onder de kleinere bedrijven stond bouwer Ballast Nedam in de schijnwerpers, na het binnenhalen van een grote opdracht voor de funderingen van een Duits windmolenpark. Het aandeel klom 3 procent.

LSE

In Londen daalde het aandeel van London Stock Exchange 2,3 procent nadat het beursbedrijf had aangekondigd overnamegesprekken te voeren met LCH.Clearnet. Dat is een afhandelingsbedrijf waar NYSE Euronext een belang in heeft.

De euro daalde tot 1,4205 dollar tegen 1,4275 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.

De prijs van Amerikaanse olie dook door de zorgen over de economie 2 procent tot 87,20 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte 1 procent tot 113,20 dollar per vat.