NEW YORK - De beurzen op Wall Street zijn vrijdag met flinke verliezen gesloten. De stagnerende arbeidsmarkt vergrootte de zorgen van beleggers over de kracht van de Amerikaanse economie.

Daarnaast zette een dreigende rechtszaak de aandelen van grote banken in het rood.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen eindigde 2,2 procent lager op 11.240,26 punten. De S&P 500-index zakte 2,5 procent tot 1173,97 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 2,6 procent in tot 2480,33 punten.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid meldde vrijdag dat er in augustus geen nieuwe banen zijn gecreëerd in de Amerikaanse economie. Daarnaast bleek de banengroei in juni en juli kleiner dan eerder gedacht. De werkloosheid bleef steken op 9,1 procent.

Federal Reserve

De slechte cijfers verhogen de druk op de Federal Reserve om bij de volgende vergadering, op 20 en 21 september, nieuwe stimuleringsmaatregelen te bedenken. In de afgelopen dagen zorgde de hoop op die maatregelen al voor flinke winsten op de beurzen. Centralebankpresident Ben Bernanke gaf vorige week echter nog aan dat het de taak is van de overheid om de arbeidsmarkt aan de gang te krijgen.

Bankaandelen deden het slecht door het bericht dat de overheid diverse grote banken aanklaagt voor de verkoop van de herverpakte 'subprime'-hypotheken die aan de basis stonden van de financiële crisis.

Rond het slot van de handel bleek dat in ieder geval Bank of America (min 8,3 procent) en Citigroup (min 5,3 procent) worden aangeklaagd. JPMorgan Chase (min 4,6 procent) en Goldman Sachs (min 4,5 procent) zouden volgens mediaberichten ook een rechtszaak aan de broek krijgen.

ExxonMobil

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde door de economische zorgen met 2,5 procent tot 86,70 dollar. Olieconcerns Chevron en ExxonMobil verloren hierop circa 2 procent.

De recessievrees wakkerde de goudkoorts onder beleggers weer aan. De goudprijs steeg met ruim 3 procent tot 1881 dollar per troy ounce. De euro werd vrijdagavond voor 1,4195 dollar verhandeld, tegen 1,4205 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa.

De volumes op Wall Street waren laag in aanloop naar het lange weekeinde. Maandag blijven de beurzen in New York gesloten vanwege Labour Day.