AMSTERDAM - Europese vastgoedbedrijven die gevestigd zijn in landen die centraal staan in de Europese schuldencrisis, of bedrijven die een grote blootstelling hebben aan die landen, worden de afgelopen tijd door beleggers hiervoor flink gestraft.

Dat blijkt uit onderzoek door zakenbank Kempen & Co. De koersen van deze bedrijven weerspiegelen de angst dat de crisis zich zal verdiepen of dat de eurzone zelfs uit elkaar zal vallen, aldus de bank.

''De waardering van deze vastgoedbedrijven is de afgelopen maanden ver afgedwaald van de waarde van de ondernemingen die niet aan de schuldencrisis zijn blootgesteld'', aldus Dick Boer, directeur vastgoed bij Kempen.

Kempen keek naar bedrijven die gevestigd zijn in Portugal, Italië, Griekenland en Spanje en ondernemingen die een portfolio hebben die voor minimaal 20 procent bestaat uit vastgoed in die landen.

Hun beurswaarde is sinds begin juni tot wel 20 procent gedaald. Bedrijven die nauwelijks blootstelling hebben aan die landen, zagen hun waarde tot 17 procent dalen.