AMSTERDAM - Vakbond IF Metall bespreekt begin volgende week de mogelijkheid om een faillissementsaanvraag in te dienen voor het Zweedse automerk Saab, onderdeel van Swedish Automobile.

Werknemers van Saab hebben volgens de vakbond nog steeds hun salaris van augustus niet ontvangen. Dat meldt de vakbond donderdag.

"We hebben een bijeenkomst op maandagochtend en dan zullen we de situatie evalueren", zegt een woordvoerder van IF Metall.

Fabriekspersoneel van Saab had op 25 augustus betaald moeten zijn. Het bedrijf heeft tot vrijdagmiddag om het salaris alsnog te voldoen, anders heeft IF Metall drie weken de tijd voor een faillissementsaanvraag. De beslissing daartoe zal niet overhaast worden genomen, zegt de woordvoerder.

Bankroet

Een bankroet is voor IF Metall geen wenselijk resultaat, omdat het leidt tot werkloosheid van de vakbondsleden, die in dat geval slechts recht hebben op de helft van hun huidige salaris.

De woordvoerder voegt daaraan toe dat het werkloosheidspercentage onder leden van IF Metall in de regio Trollhättan, waar de fabriek van Saab is gevestigd, al negentien procent bedraagt.

Loon

Ook de kantoormedewerkers van Saab hebben hun salaris nog niet ontvangen. Vakbond Unionen, die circa duizend leden vertegenwoordigt, zegt woensdag een verzoek bij Saab te hebben ingediend tot betaling van het loon.

De onderneming heeft zeven dagen om aan de eis te voldoen. Ook vakbond Svergies Ingenjorer, die handelt namens circa vijfhonderd kantoormedewerkers, heeft woensdag een betalingsverzoek ingediend.

Rustig gesprek

Woordvoerster Gunilla Gustavs van Saab zegt donderdag dat het bedrijf een 'rustig gesprek' heeft gehad met de bonden, maar dat een financiële oplossing nog altijd niet is gevonden. We doen alles wat we kunnen om dit zo snel mogelijk op te lossen", aldus Gustavs.

Door de financiële problemen van Saab was er ook in de twee voorgaande maanden vertraging in de loonbetaling, terwijl de productie van de autofabrikant al vijf maanden is onderbroken.

Verlies

Moederbedrijf Swedish Automobile rapporteerde woensdag nabeurs een nettoverlies over het eerste halfjaar van 224,2 miljoen euro, tegen een verlies van 55,7 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

Volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers hangt de toekomst van de onderneming aan een zijden draadje en heeft het snel 200-300 miljoen euro nodig. "Elke dag, elke minuut is nu dramatisch voor het bedrijf", aldus Muller.