AMSTERDAM - De meeste Europese beurzen zijn donderdag met winst gesloten na een grillige handelsdag. De graadmeters openden hoger, maar doken al snel in het rood.

Een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse industrie zorgde 's middags weer voor een omslag, maar opnieuw werd de opgebouwde winst grotendeels ingeleverd.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam steeg 0,4 procent tot een slotstand van 293,96 punten. De grilligheid werd mede veroorzaakt door lage handelsvolumes. In totaal werden er 102 miljoen aandelen in de hoofdfondsen verhandeld tegen een gemiddeld volume van ruim 134 miljoen stuks.

De MidKap-index sloot 0,5 procent hoger op 492,03 punten. De FTSE in Londen steeg 0,5 procent en de CAC 40 in Parijs ging 0,3 procent vooruit, terwijl de DAX 0,9 procent verloor. In Frankfurt overheerste de vrees voor een recessie in de Verenigde Staten en Europa.

Swedish Automobile

Swedish Automobile was een van de meest in het oog springende aandelen in Amsterdam. De autofabrikant maakte woensdagavond bekend in de eerste helft van dit jaar een verlies te hebben geleden van 224,2 miljoen euro, ruim vier keer zoveel als een jaar eerder. Het aandeel kelderde donderdag meer dan 10 procent.

Beleggers stapten uit conjunctuurgevoelige aandelen als Air France-KLM en ArcelorMittal, die beide tot de sterkste dalers behoorden met verliezen tot 1,9 procent. Zogeheten defensieve fondsen als Ahold (plus 0,9 procent) en Unilever (plus 1,4 procent) waren wel in trek. Beleggers achten dergelijke bedrijven meer bestand tegen schommelingen van de economie.

Olie-embargo

De aandelenkoers van Shell reageerde niet negatief op een ophanden zijnd olie-embargo tegen Syrië. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zei donderdag ervan uit te gaan dat er vrijdag een embargo wordt afgekondigd. Shell produceert in Syrië 10.000 tot 15.000 vaten per dag op een totale dagproductie van 3 miljoen vaten.

Reed Elsevier steeg 1,2 procent nadat de Britse zakenkrant Financial Times schreef dat de aandeelhouders van de uitgever erop aansturen dat financieel directeur Mark Armour opstapt. Het bedrijf blijft in de ogen van de aandeelhouders doelstellingen missen.

Euro

In de MidKap ging Pharming ruim 12 procent onderuit, waarmee de winstsprong op woensdag tenietgedaan werd. Woensdag maakte het bedrijf bekend dat het zijn voornaamste product, Ruconest, in Nederland op de markt mag brengen.

De euro noteerde 1,4275 dollar, tegen 1,4420 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.