WASHINGTON - De Amerikaanse regering zal geen toestemming geven voor de beoogde overname van T-Mobile USA door telecomgigant AT&T.

De autoriteiten vrezen dat een overname problemen op het gebied van de mededinging geeft, meldde The Wall Street Journal woensdag.

Het blokkeren van de combinatie zou een grote klap zijn voor de uitbreidingsplannen van AT&T. Het Amerikaanse telecombedrijf beloofde 5000 banen te creëren in eigen land in de hoop toestemming te krijgen voor de megaovername van het Amerikaanse onderdeel van Deutsche Telekom. AT&T heeft 39 miljard dollar (27 miljard euro) over voor T-Mobile USA.

Procedure

Het ministerie van Justitie zei een gerechtelijke procedure te beginnen om de overname tegen te houden. ''Wij willen deze deal blokkeren om een levendige en concurrerende markt te behouden", zei plaatsvervangend procureur-generaal James Cole op een persconferentie. De toevoeging van 37,3 miljoen klanten van T-Mobile zou het Amerikaanse AT&T een marktaandeel van 39 procent geven op de draadloze markt in de VS.

Als de overname goedkeuring zou krijgen is 80 procent van de draadloze markt in de VS in handen van AT&T/T-Mobile en Verizon Wireless, een samenwerking van Verizon Communications en Vodafone.