AMSTERDAM - Het geplaagde autobedrijf Swedish Automobile, moederbedrijf van het Zweedse Saab, publiceert woensdag nabeurs alsnog de resultaten over het eerste halfjaar, nadat de cijferrapportage vorige week zonder opgaaf van reden werd geannuleerd. 

Dat bevestigt een woordvoerster van het bedrijf.

Volgens de onderneming waren er geen specifieke redenen om de publicatie eerder te annuleren, de slechte financiële situatie zou geen rol hebben gespeeld.

Financiering

Saab kampt al sinds april met een stilgevallen productie door gebrek aan financiering die nodig is om onder meer de toeleveranciers te betalen. In Zweden deed vorige week het gerucht de ronde dat Saab op het punt staat uitstel van betaling aan te vragen.

Daarmee zou de onderneming de mogelijkheid krijgen orde op zaken te stellen. Saab-topman Victor Muller zei eerder deze week deze stap niet uit te kunnen sluiten, om zich te beschermen tegen zijn schuldeisers.

Het uitstellen van de cijfers is volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) een voorbode van slecht nieuws. Vergelijkbare situaties deden zich volgens de vereniging eerder voor bij onder meer het faillissement van Landis en de boekhoudfraude bij Ahold.