AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben de tumultueuze maand augustus woensdag positief afgesloten.

Aandelenkoersen gingen over een breed front flink omhoog dankzij de overeenstemming in het Duitse kabinet over het noodfonds voor eurolanden en het vooruitzicht dat de Amerikaanse Federal Reserve nog troeven achter de hand heeft om de kwakkelende economie te stimuleren.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 3,3 procent (9,29 punten) hoger op 292,93 punten. Daarmee stond de hoofdgraadmeter van het Damrak ruim 12 procent lager dan aan het begin van de maand. De Midkap steeg woensdag 2,9 procent tot 489,64 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs gingen de graadmeters 2,4 tot 3,1 procent omhoog.

Noodfonds

Het Duitse kabinet stemde woensdag in met een wetsvoorstel om de mogelijkheden van het Europese noodfonds te verruimen. Daardoor kan het voorstel eind september door het parlement worden besproken. De wet moet de besluiten die de leiders van de eurolanden eind juli namen bekrachtigen.

Vanaf de openingsbel gingen de aandelenkoersen stevig omhoog dankzij de notulen van de laatste rentevergadering van het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Daaruit bleek dinsdagavond dat de Fed nieuwe stimuleringsmaatregelen bij een verdere verslechtering van de economie niet uitsluit. Dit woog zwaarder dan het bericht dat de werkloosheid in de eurozone afgelopen maand is blijven steken op 10 procent.

AEX

In de AEX eindigden alle 25 fondsen met winst. Roestvrijstaalconcern Aperam was de sterkste winnaar, met een plus van 6,4 procent. Het aandeel werd op de voet gevolgd door verfproducent Akzo Nobel, dat 6,3 procent meer waard werd, mede dankzij een gunstiger advies van de analisten van S&P.

In de MidKap was Pharming de uitblinker met een koerssprong van 35 procent, tot 0,13 euro. Het bedrijf kreeg van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen goedkeuring om zijn voornaamste product, Ruconest, op de Nederlandse markt te brengen.

AND International Publishers

Digitale kaartenmaker AND International Publishers viel uit de toon met een koersverlies van ruim 21 procent. Het bedrijf leed in het eerste halfjaar van 2011 een fors verlies door een eenmalige afschrijving.

De euro werd woensdagmiddag voor 1,4420 dollar verhandeld, tegen 1,4440 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stabiliseerde op 88,90 dollar. Brentolie werd met 114,60 dollar per vat 0,5 procent duurder.