NEW YORK - Beleggers op de Amerikaanse beurzen herstelden dinsdag snel van de schrik na een flink tegenvallend cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

De verliezen maakten aan het einde van de ochtendhandel plaats voor winsten op de borden. Aan het einde van de handelsdag stonden de graadmeters op licht positief terrein.

De Dow-Jonesindex sloot met een winst van 20,70 punten op 11.559,95 punten. Een winst van 0,2 procent. De S&P 500-index kreeg er eveneens 0,2 procent bij en sloot op 1212,92 punten.

Technologiebeurs Nasdaq ging 0,6 procent omhoog en sloot 14 punten hoger op 2576,11 punten.

Consumentenvertrouwen

De beurzen werden aanvankelijk beïnvloed door een teleurstellend cijfer over het consumentenvertrouwen, dat flink bleek aangetast door de onrust op de financiële markten.

De index van onderzoeksbureau Conference Board daalde van 59,2 punten in juli naar 44,5 punten in augustus. De index staat nu op het laagste niveau sinds april 2009.

Goed nieuws

Dat de beurzen de teleurstelling relatief snel te boven waren, interpreteerden verscheidene analisten als ''erg goed nieuws''.

Volgens economen is het ook vanzelfsprekend dat consumenten zich na de onrustige zomer meer zorgen maken over de economie. ''Dat betekent echter nog niet dat ze ook echt minder gaan uitgeven'', aldus een onderzoeker.

Caterpillar

Fondsen die de Dow-Jonesindex omhoog trokken waren onder meer Caterpillar (plus 1,9 procent) en Boeing (2,2 procent), die profiteerde van een opwaardering door zakenbank Nomura.

Ook de retailketen Dollar General kreeg er ruim 6 procent bij, nadat het bedrijf beter dan verwachte winst en omzetcijfers over het tweede kwartaal had gepresenteerd.

Fed

De handel werd vrijwel niet bewogen door de publicatie van de notulen van de ontmoeting van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Daaruit bleek dat de Fed in augustus vergaande steunmaatregelen had overwogen om de economie uit het slop te trekken.

Onder meer werd er gesproken over het verbinden van het rentebeleid aan de werkloosheid. De voorstellen werden echter in meerderheid verworpen.

De euro was tegen het einde van de handel op Wall Street 1,4450 dollar waard. Bij het einde van de Europese handel was dat nog 1,4440 dollar. Een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 1,6 procent in waarde en kostte 88,65 dollar.