FRANKFURT - De Europese bankenautoriteit EBA is, in navolging van het IMF, bezorgd over de gezondheid van diverse Europese banken. Dat meldde de Duitse versie van zakenkrant Financial Times dinsdag.

Volgens de krant vindt de toezichthouder dat diverse banken over te weinig kapitaal beschikken om economische klappen op te kunnen vangen.

Het hoofd van de EBA, Andrea Enria, zou de raad van Europese ministers van Financiën per brief hebben gevraagd het noodfonds EFSF in staat te stellen direct geld te lenen aan banken die in de problemen komen.

Rust

Enria hoopt dat die beslissing de rust terugbrengt op de financiële markten. In de financiële sector heerst momenteel een groot onderling wantrouwen omdat niet duidelijk is hoe goed banken bestand zijn tegen grote afschrijvingen op staatsobligaties van eurolanden met financiële problemen.

Het plan zou door een meerderheid van de 27 EU-lidstaten worden gesteund. In Duitsland bestaat echter grote weerstand tegen het idee. ''Dit gaat veel verder dan de besluiten die we op 21 juli hebben genomen'', zei een ingewijde tegen Financial Times. ''Het EBA maakt deuren open die gesloten moeten blijven.''

De EBA stelde dinsdagmiddag in een verklaring dat Europese banken geen grote kapitaalinjectie nodig hebben, maar dat de schuldencrisis de financiële sector voor grote problemen blijft stellen. ''We roepen niet op tot een spoedige en massale herkapitalisatie van Europese banken'', aldus de organisatie.

Lagarde

Dit weekeinde waarschuwde IMF-directeur Christine Lagarde ook al voor de lage weerstand van Europese banken. Ook zij riep op het EFSF te gebruiken om de kapitaalpositie van de banken te verstevigen. Dit kwam haar maandag op veel kritiek uit de bankensector te staan.

De noodroep van Enria wekte dinsdag ook verbazing onder marktvolgers, omdat zijn instelling vorige maand nog 90 grote Europese banken aan een stresstest onderwierp.

Daaruit bleek dat acht Europese banken hun kapitaalpositie moesten versterken. In totaal kwamen zij 2,5 miljard euro tekort, concludeerde de EBA destijds.