AMSTERDAM - Kolenbedrijf Macarthur Coal heeft dinsdag ingestemd met het bod van 4,83 miljard Australische dollar (3,5 miljard euro) van ArcelorMittal en Peabody Energy.

Hierdoor kunnen rivaliserende biedingen op het Australische mijnbedrijf worden gepareerd in een tijd waarin de overnameactiviteit in de wereldwijde kolensector toeneemt.

De overnameinteresse voor Macarthur, de grootste producent ter wereld van poederkool dat wordt gebruikt voor de productie van staal, wijst op een groeiende wens van mijnbouwbedrijven en staalmakers om grondstoffenvoorraden voor zichzelf veilig te stellen.

Dit is nodig om de snelle industrialisatie van China en andere opkomende economieën te ondersteunen.

Arcelor en Peabody verhoogden hun bod naar 16 Australische dollar per aandeel van 15,50 Australische dollar. Hiermee zochten ze steun van het bestuur van Macarthur en wilden ze concurrenten weren.

Hoger bod

"Al blijft het mogelijk dat er nog een hoger bod komt, tot dusver is dat niet gebeurd en er is geen zekerheid dat dat nog staat te gebeuren", zei Macarthur. Volgens Peabody en Arcelor moet 50,1 procent van de aandeelhouders van Macarthur het bod ondersteunen. Arcelor heeft reeds een belang van 16 procent in het bedrijf.

Dit betekent dat Peabody en Arcelor niet per definitie de steun nodig hebben van de aandeelhouders Citic Resources en Posco die respectievelijk 24,6 procent en iets meer dan 7 procent van de aandelen Macarthur in bezit hebben.

"Ik zou sceptisch zijn over een concurrerend bod voor Macarthur", zei analist James Stewart van CISA, daar aan toevoegend dat het een 'redelijke prijs' is.

Andere analisten dachten daar anders over. Andrew Gardner van MF Global zei dat mogelijke concurrenten die al een kijkje in de boeken van Macarthur hebben genomen, wellicht hebben gewacht totdat Arcelor en Peabody de eerste stap hebben gezet.