AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen reageerden dinsdag gematigd op een zwaar tegenvallend cijfer over het consumentenvertrouwen in de VS.

Beleggers waren al voorbereid op een teleurstelling, nadat eerder op de dag een sterker dan verwachte afname van het economisch vertrouwen in de eurozone was gerapporteerd.

De AEX-index in Amsterdam sloot 2,38 punten hoger op 283,64 punten, een winst van 0,9 procent. De MidKap-index won 1,2 procent tot 475,93 punten.

De beurs in Parijs noteerde een plus van 0,2 procent, maar Frankfurt verloor 0,5 procent, onder meer door koersverliezen van meer dan 2 procent van de Duitse energieproducenten RWE en E.ON. De beurs in Londen maakte een inhaalslag na het lange weekeinde en steeg 2,7 procent, wat de stemming op de andere beursvloeren goed deed.

Consumentenvertrouwen

De onrust op de financiële markten bleek het consumentenvertrouwen in de VS fors te hebben aangetast. De index van onderzoeksbureau Conference Board daalde van 59,2 punten in juli naar 44,5 punten in augustus.

De index staat nu op het laagste niveau sinds april 2009. Eerder werd al bekend dat ook consumenten in de eurozone in augustus somberder waren dan verwacht. De grootste daling van het vertrouwen werd gemeten in Duitsland en Nederland.

Sterkere stijgers

In de AEX-index was luchtvaartmaatschappij Air France-KLM een van de sterkere stijgers met een plus van 2,2 procent. Opvallend was de winst van bank-verzekeraar ING, die 2,7 procent klom, geholpen door een adviesverhoging door de analisten van Kepler.

Bodemonderzoeker Fugro en navigatiesysteemmaker TomTom volgden met winsten van rond de 2,5 procent. TNT Express en PostNL waren met minnen van 0,7 en 1 procent de sterkste dalers onder de hoofdfondsen.

Overnamevoorstel

Staalfabrikant ArcelorMittal won 1,8 procent, nadat het Australische kolenbedrijf Macarthur Coal had laten weten een aangepast overnamevoorstel van ArcelorMittal en het Amerikaanse Peabody Energy te accepteren. Het nieuwe bod waardeert de kolenreus op circa 3,5 miljard euro.

Randstad kreeg er 1,9 procent bij. De uitzender maakte bekend de overname van de Amerikaanse branchegenoot SFN Group bijna te hebben afgerond.

Halfjaarverlies

In de Amsterdamse Small Cap Index zakte Kardan 3,3 procent nadat het investeringsbedrijf een halfjaarverlies van 36 miljoen euro bekend had gemaakt.

De euro daalde tot 1,4440 dollar tegen 1,4510 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,7 procent tot 88,73 dollar per vat. De prijs van Brentolie ging eveneens 1,8 procent omhoog.